Čeprav so zdi, da so avtonomni roboti s človeškimi sposobnosti še nekje daleč v prihodnosti, se v evropskem parlamentu že pogovarjajo o pravnem statusu robotov. Vnela se je burna debata o tem, kdo je odgovoren za dejanja umetne inteligence. Debata je bila povod za razmislek o ureditvi statusa robotov.

Že v začetku prejšnjega leta se je v evropskem parlamentu govorilo o podelitvi statusa »elektronska oseba« robotom, ki se znajo učiti sami. Takšen status bi omogočal individualno zavarovanje robotov, ki bi bili posledično tudi odgovorni za morebitno škodo, ki bi jo povzročili ljudem.

Zagovorniki podelitve statusa (to so predvsem proizvajalci naprednih robotov) pravijo, da gre za zdravorazumsko dejanje. »Pravni status robotom ne bo omogočal, da se poročijo ali prevzamejo človekove pravice,« zatrjujejo zagovorniki in dodajajo, da bi po novem status robotov še najbolj spominjal na status podjetij, ki so po vsem svetu prepoznana kot pravne osebe.

Podelitev statusa bi proizvajalce odvezala vsakršne odgovornosti

Več kot 150 strokovnjakov s področja robotike, umetne inteligence, prava in medicine opozarja pred tovrstnimi potezami. V odprtem pismu, ki ga je skupina eminentnih znanstvenikov in izvršnih direktorjev naslovila na evropsko komisijo, so zapisali, da je ideja o podelitvi pravic umetni inteligenci zasnovana na znanstvenofantastičnih idejah in ne na resničnem življenju. Prepričani so, da je podelitev pravnega statusa umetni inteligenci etično sporna, navaja Politico. »Proizvajalci želijo pravno ureditev statusa predvsem zato, ker bi to njih odvezalo vsakršne odgovornosti,« poudarja Noel Sharkey, profesor robotike in umetne inteligence na univerzi Sheffield.

Mady Delvaux, političarka, ki je vložila zakon, je dejala, da sicer ni prepričana, ali je podelitev pravnega statusa najboljša rešitev, a da gre za področje, ki ga je potrebno čim prej pravno urediti. Pisma, ki so ga na evropsko komisijo naslovili znanstveniki, doslej še ni komentirala, piše CNN. Znanstveniki, med njimi je tudi Nathalie Navejans, profesorica prava na univerzi d’Artois, se ne strinja. »Podelitev statusa gre zgolj v korist proizvajalcem,« je dejala za Politico.

Medtem ko sta obe strani prepričani v svoj prav, pa postaja jasna ena stvar: v robotiki je prihodnost. Analitiki, ki vlaganje v robotiko primerjajo z zlato mrzlico, napovedujejo, da se bo v prihodnjih letih robotska industrija močno povečala. Industrija robotov, ki so namenjeni rabi v gospodinjstvu, bi se naj v prihodnjih petih letih potrojila. Pričakovana je tudi velikanska rast v industriji robotov, ki znajo denimo sestaviti avtomobil ali opravljati druga sofisticirana dejanja.