FSB je septembra lani zahteval dostop do ključev za enkripcijo sporočil v aplikaciji Telegram, ki jo po svetu uporablja 200 milijonov uporabnikov. Zahtevo so v Telegramu zavrnili, zaradi česar je ruska agencija za nadzor telekomunikacij vložila tožbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agencija je na zaslišanju trdila, da bi »lahko informacije, poslane prek Telegrama, vsebovale podatke, uporabne za teroristične organizacije in skrajneže«. To pa predstavlja grožnjo Rusiji, je povedala zastopnica agencije.

Ustanovitelj Telegrama že štiri leta v izgnanstvu

Ustanovitelj Telegrama Pavel Durov, ki je od leta 2014 v izgnanstvu, je lani zapisal, da so zahteve »tehnično neizvedljive« in v nasprotju z rusko ustavo, ki državljanom zagotavlja zasebnost komuniciranja.

Odvetnik Telegrama Pavel Čikov je glede današnje odločitve na Telegramu zapisal, da »kaže na to, da pravosodje služi zgolj interesom oblasti«. Odvetniki se po naročilu Durova niso udeležili sojenja, da ne bi dali legitimnosti tej »farsi«. Tudi sam ni prišel na sodišče.

Agencija za nadzor telekomunikacij je kmalu po odločitvi sodišča sporočila, da bo izvedla blokado, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Aplikacijo, ki omogoča deljenje sporočil, fotografij in videov v skupini z do 5000 člani, uporabljajo predvsem ruski politiki, priljubljena pa je tudi med skrajneži. Uporabnikom nudi visoko stopnjo zasebnosti. Durov jo je skupaj z bratom razvil leta 2013.