V poslanskih skupinah z izjemo SMC in Levice namreč nasprotujejo tovrstni obravnavi predlogov zakonov, ki so jih vložili poslanci tik pred volitvami in po odstopu premierja Mira Cerarja. Pravkar se vodje poslanskih skupin neformalno posvetujejo o nadaljnjih korakih, nadaljevanje seje kolegija pa bo 16.30.

Na omenjeni izredni seji, ki bi po predlogu potekala 24. in 25. aprila, bi poleg 13 predlogov iz vrst SMC in Levice morali obravnavati tudi zakonska predloga, pod katerima sta prvopodpisana poslanca iz vrst DeSUS. Zahtevo za izredno sejo pa so s podpisi omogočili poslanci SMC.

Kolegij predsednika DZ bi sicer moral danes odločati še o časovnici za sklic izredne seje DZ, na kateri bi predvidoma 26. aprila obravnavali končno poročilo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji. Brglez pa je po najavi prekinitve seje kolegija napovedal, da ne bodo obravnavali drugih točk, dokler ne rešijo zagate pri prvi, torej glede seje, na kateri bi obravnavali poslanske zakone.

Ogorčenje nad ravnanjem SDS, SD in DeSUS

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je že izrazila ogorčenje nad takšnim ravnanjem kolegov zlasti iz vrst SDS, SD in DeSUS. Na kolegiju predsednika DZ in tudi na predhodni novinarski konferenci je povzela vsebino nekaterih predlogov zakonov ter finančne posledice. Kot je pojasnila, se celotne finančne posledice vseh vloženih poslanskih zakonov SMC gibljejo v okviru 0,2 odstotka finančnih prilivov v državnem proračunu. »Govorim torej o zakonih, ki jih je predlagala SMC, ne govorim o zakonih, ki imajo izjemno visoke finančne posledice, in ki so jih vlagali poslanci DeSUS. O njih bodo govorili sami," je dodala.

Po njenih navedbah je politično stališče SMC zelo jasno: »Bolje za vse. Bilo bi še bolje, če ne bi bili pri tem osamljeni. Cena, ki jo plačujemo za to, da želimo delati do konca in ljudem zagotoviti nekaj več, ne pa usmerjati vseh moči v volilno kampanjo, je zanemarljiva glede na to, kaj dobrega bi lahko skupaj z našim delom naredili za ljudi.« Po njenih ocenah je škoda, »ki jo s sedanjim pristopom delajo SD, DeSUS in SDS, velika«.

»Dovolj je bilo manipulacij in politikantskih potez starih političnih strank, ki očitno s takšnim cirkusom še v današnjem času blokirajo vse, kar mora politika narediti dobrega za ljudi, ne pa sama zase,« je dejala in izpostavila, da je kljub približevanju volitev prva naloga vseh poslank in poslancev sprejemanje zakonodaje, ki bo zagotavljala boljše življenjske pogoje za ljudi. Prvo delovno mesto poslancev je po njenih ocenah v DZ, za kar so tudi plačani.