Med 200 in 300 študentov je v četrtek zvečer v Sorboni odločilo, da bodo zasedli univerzo. »Po treh urah neplodnih pogajanj« je rektor »z obžalovanjem« zahteval posredovanje varnostnih sil, navaja francoski časnik Le Figaro.

Pred univerzo, ki je bila ena glavnih prizorišč velikih študentskih protestov pred 50 leti, se je zbralo okoli 500 podpornikov tistih študentov, ki so bili v poslopju. Policija je blokirala dostop do poslopja in proti študentom pred univerzo uporabila solzivec.

Nato so začeli evakuirati študente iz zgradbe. »Evakuacija 191 ljudi je minila mirno in brez kakršnihkoli incidentov,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila policija.

Z univerze so sporočili, da bo danes in v soboto zaprta. Kot razlog so navedli varnostne pomisleke, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Sporna reforma spreminja pravila za vpis

Francoski študenti, ki protestirajo proti reformi visokega šolstva, že več tednov blokirajo okoli deset univerz v Franciji. Trenutno so štiri v celoti blokirane oziroma zaprte.

Protesti študentov so uperjeni proti reformi visokega šolstva, ki jo je francoski parlament sprejel 15. februarja. Reforma spreminja pravila za vpis, ki jih bodo lahko javne univerze odslej določale same. Kritiki v tem vidijo kršenje pravice do brezplačnega izobraževanja za vse in nevarnost, da bi se oblikovalo elitno izobraževanje. Vse skupaj je sicer v Franciji 71 univerz.

Francoski minister za visoko šolstvo Frederic Vidal je danes dejal, da imajo vodstva univerz »zelo težko delo in da so pod ekstremnim pritiskom«.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je v četrtkovem televizijskem intervjuju povedal, da za protesti stojijo »profesionalni agitatorji«. Študentom je svetoval, naj se raje učijo, da bodo opravili izpite, ki jih čakajo ob koncu študijskega leta.