V referendumski kampanji pred vnovičnim glasovanjem o zakonu o drugem tiru, ključnem projektu vlade Mira Cerarja, bo tokrat sodelovalo manj organizatorjev kot v prvi. Rok, do katerega morajo organizatorji državno volilno komisijo (DVK) obvestiti o vstopu v kampanjo in odpreti transakcijski račun za ta namen, se izteče v torek; doslej se jih je prijavilo enajst.

Vlada v kampanji ne bo sodelovala, saj je bil prav vladni angažma in 97 tisočakov proračunskih sredstev ključni razlog, zaradi katerega so vrhovni sodniki razveljavili rezultate glasovanja na referendumu septembra lani. Ustavni sodniki so namreč presodili, da lahko vlada proračunska sredstva porablja le, če volilce o zadevi temeljito in stvarno obvešča tako o prednostih kot o tveganjih, ki bi jih zakon prinesel. Ker je vlada proračunski denar porabila in v referendumski kampanji obveščala volilce izključno o dobrobitih zakona, je s tem nedopustno in enostransko vplivala na volilce, so odločili vrhovni sodniki.

Miro Cerar bo aktiven, vlada pa ne

Čeprav se vlada ne bo aktivirala, se bo aktiviral Miro Cerar kot predsednik stranke SMC. »Če bo treba, tudi s transparentom na ulici,« je odločen. Vključil se bo tudi vodja projekta, prav tako član SMC, Jure Leben. Poudarki referendumske kampanje bodo medtem pričakovano enaki in torej skoncentrirani okoli cene in trase projekta. Slednja ni določena v zakonu o drugem tiru, temveč v državnem prostorskem načrtu. Tudi če bi volilci zakon na referendumu zavrnili, to na traso ne bo vplivalo. Vrednost gradbenih del je trenutno ocenjena na 961 milijonov evrov. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je v primeru neuspeha na glasovanju že napovedal novo izpodbijanje izida. »Referendumski cirkus bom vrtel do onemoglosti,« je zagrozil.

Prvega referenduma se je udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti jih je glasovalo 46,47 odstotka. Prvi referendum je stal 3,2 milijona evrov, za drugega je vlada iz proračuna namenila 3,8 milijona evrov.