Čebele v mestu se v poznem poletnem času srečujejo s pomanjkanjem paše. Z akcijo »Pomagajmo čebelici – ocvetličimo mesto« zato prebivalce prestolnice pozivajo, naj ocvetličijo balkone in okna z medovitimi avtohtonimi rastlinami.

»Avtohtone rastline so tiste, ki so se razvile na območju Slovenije in so najbolj primerne v sobivanju s kranjsko čebelo, našo avtohtono vrsto čebele,« je povedala Blanka Ravnjak iz ljubljanskega botaničnega vrta. Meščanom svetuje, naj na svojih vrtovih kombinirajo rastline, ki cvetijo od pomladi do jeseni. Tako bodo čebelam omogočili, da si bodo ob koncu čebelarske sezone lahko nabrale dovolj zaloge za prezimitev. Ravnjakova pojasnjuje, da še pred stoletjem ni bilo težav s hranjenjem čebel, saj so travniki cveteli pozno v poletje, danes pa jih morajo čebelarji dodatno hraniti.

Pomen cvetočih travnikov za čebeljo pašo poudarja tudi Jože Bavcon, direktor Botaničnega vrta, in dodaja, da so zanje primerne tudi mestne zelenice, če jih le ne bi prepogosto kosili. »Želimo si, da bi meščani spoznali, kako pomembne so te cvetice. V mestu lahko imamo lepe površine, tudi če izpustimo kakšno košnjo,« nagovarja Bavcon in pravi, da bomo čebelam pomagali že, če na dvorišču pustimo dva kvadratna metra travnika nepokošenega.

Medovite rastline so lahko tudi okrasne. Na vrtovih so to skalni grobeljnik, avbrecija, zvončnica, nageljčki, plamenka, grenik, teloh, jesenska astra, rudbekija, orlica, srčki, potonika, plahtica, ivanjščica, lilija, maslenica, ostrožnik, ameriški slamnik, rman, jetičnik, jesenska anemona, kamnokreč, šmarnica, krvomočnica, hosta, hermelika, homuljica, jeglič, netresk in številne druge.

Poleg okrasnih rastlin so zelo medovite tudi vse začimbnice in dišavnice, ki jih je prav tako koristno imeti na vrtu ali pa na okenski polici oziroma balkonu. ir