V svoji dolgi delovni karieri sem opravljal različne funkcije v številnih zasebnih in državnih podjetjih in ustanovah. Nikoli nisem dal ali prejel niti evra podkupnine, nikoli nisem bil v nobenem kazenskem postopku. Kljub temu me je predsednica komisije, ki me je na sejo sicer povabila kot pričo in ne kot preiskovanca, zasliševala kot najhujšega kriminalca. Spraševala me je o stvareh oziroma premoženju, ki nima prav nobene zveze z mojim opravljanjem nekaterih javnih funkcij, v enem primeru celo na podlagi dokazano napačnih podatkov, zaradi česar pa se mi predsednica komisije nikoli ni opravičila.

Najhujša in najbolj bizarna obtožba pa je temeljila kar na nekem anonimnem pismu, po katerem naj bi jaz vodji specializiranega tožilstva izročil 200.000 evrov, da ta ne bi obravnaval nakupov žilnih opornic. Kot priča sem pod prisego to zanikal in povedal, da nikoli v življenju nisem srečal, govoril ali kako drugače komuniciral z vodjo specializiranega tožilstva. Vse, kar me je povezovalo s spornimi nakupi žilnih opornic, je bilo zgolj dejstvo, da sem bil eno leto in pol minister za zdravje. Nakupi ali pogajanja o ceni žilnic opornic tudi niso bila moja naloga oziroma pristojnost. Nihče me tedaj tudi ni opozoril, da je s temi nakupi kaj narobe. Čemu naj bi torej podkupoval Furlana? Zaradi te nesmiselne in neutemeljene obtožbe so me obiskali kriminalisti in naredili zapisnik, Harija Furlana pa so nekaj dni pozneje ponovno imenovali za vodjo specializiranega tožilstva. Predpostavljam, da so pred tem preverili smisel oziroma utemeljenost omenjene anonimke.

Pri nas vlaganje kazenskih ovadb postaja že nekakšen nacionalni šport. Kdor koli lahko ovadi kogarkoli za kar koli, velika večina ovadb je potem zavržena, krivim ovaditeljem pa se tudi nič ne zgodi. Tudi jaz bi lahko, hipotetično, spisal anonimko, v kateri bi recimo obtožil vsem poznanega vidnega člana stranke, ki ji pripada predsednica preiskovalne komisije, da prav on stoji za verigo posrednikov pri dobavi žilnih opornic, del provizije pa potem odteka na tajne račune stranke v tujini. Bi Jelka Godec, predsednica preiskovalne komisije, tudi to anonimko predala policiji za nadaljnjo obravnavo in bi državni zbor to podprl?

Borut Miklavčič, nekdanji minister za zdravje