Pred vrati so najmočnejši teniški turnirju na peščeni podlagi, ki se tradicionalno začenjajo v Monte Carlu. Na francoski obali bo zbrana svetovna teniška elita, med katero bo tudi najboljši Slovenec Aljaž Bedene. Ljubljančan bo na prizorišče odpotoval danes, pred tem se je dobro pripravil na najljubšo podlago, na kateri je letos dosegel dva odlična uspeha. Bil je finalist turnirja v Buenos Airesu ter četrtfinalist v Riu de Janeiru. Na desetih dvobojih v tej sezoni na pesku je moral priznati premoč le Avstrijcu Dominicu Thiemu in Italijanu Fabiu Fogniniju.

Program Aljaža Bedeneta je, da bo v naslednjih tednih tekmoval v Monte Carlu, Budimpešti in Carigradu. Lani v Monte Carlu ni nastopil, v Budimpešti pa je kot kvalifikant z uvrstitvijo v finale dosegel enega svojih največjih uspehov. Bližje osvojitvi turnirja serije ATP Bedene ni bil še nikoli. »Nikoli se ne obremenjujem s tem, koliko točk bom branil od lanske sezone. Vsi igralci smo na turnirju zato, da skušamo doseči čim boljše uvrstitve,« odgovarja Aljaž Bedene, ki so ga ta teden v Ljubljani kot prvega igralca napovedali prireditelji turnirja v Umagu, ki bo od 13. do 22. julija. Na enem najmočnejših turnirjev v regiji se bo Bedene v močni konkurenci pomeril najbližje domu, skušal pa bo izboljšati svojo najboljšo uvrstitev, ko je bil pred petimi leti četrtfinalist. »Ko sem si pri 15 letih prvič v živo ogledal turnir v Umagu in opazoval velike slike zmagovalcev turnirja, sem sanjal, da bom tudi sam nekoč med njimi. Zmaga v Umagu ostaja eden mojih največjih ciljev,« odkrito priznava Bedene.

V zadnjem času se je 53. igralec sveta ubadal s poškodbo noge. Preiskave so pokazale, da se stegenska mišica dobro celi, kljub temu občasno čuti bolečine. Izkoristil je pripravo na peščeno podlago ter v Portorožu dobil oba posamična dvoboja v Davisovem pokalu ter imel največ zaslug za to, da je Slovenija z zmago nad Turčijo obstala v 2. evro-afriški skupini. »Počutim se bolje, kot sem se po turnirju v Riu de Janeiru, ko nisem mogel kvalitetno trenirati,« pravi Bedene, ki sicer še vedno išče samozavest, s katero bo skušal večkrat priti na mrežo in spravljati tekmece v večji pritisk. Mimogrede, včeraj sta se v uradnem pismu Blažu Kavčiču, ki je prejšnji mesec končal reprezentančno pot v Davisovem pokalu, za dolgoletni prispevek slovenskemu tenisu zahvalila predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger in selektor Miha Mlakar.

Polona Hercog (80. na svetu) je včeraj svoje nastope na močnem turnirju serije WTA v Luganu končala v drugem krogu. V dobri uri je bila s 6:3, 6:1 boljša Belorusinja Alina Sabalenko (61.). V Santa Margariti di Puli uspešno nastopa Tamara Zidanšek. Tretja slovenska igralka po uvrstitvi na svetovni lestvici je prejšnji teden osvojila turnir z nagradnim skladom 25.000 ameriških dolarjev. Na Sardiniji nastopa tudi najobetavnejša slovenska teniška igralka Kaja Juvan, ki je v Santa Margariti di Puli preživela zadnje tri tedne. Izkupiček 17-letne slovenske igralke je bil slabši od napovedi. Vselej se je sicer prebila skozi kvalifikacije, na glavnih turnirjih pa je dosegla eno zmago in tri poraze. Zadnjega proti Mirtylle Georges s 4:6, 0:6. Francozinja, 188. igralka na svetu, je proti Juvanovi prekinila niz štirih zaporednih porazov v prvem krogu.