V ljubljanski Drami so premierno uprizorili gledališko različico Prekletih kadilcev Svetlane Makarovič, modno ozaveščeni pa so si nove kroje oblikovalcev ogledovali na Ljubljanskem tednu mode. Tja je v vlogi častne gostje prišla celo hrvaška pevka Severina, med obiskovalci, ki so z iskanjem svežega modnega navdiha najbolj presenetili, pa se je znašel politik Zmago Jelinčič Plemeniti, ki se je po naključju fotografiral še v družbi medijsko neizbirčnega Damjana Murka.

Ne gre še zares: Tonin prekopava njivo, Šarec se je zavil v molk

Politiki se zadnje tedne raje kot na kulturno-modnih srečanjih kažejo tam, kjer pred volitvami najbolj šteje – na družbeno ozaveščenih prireditvah in družbenih omrežjih. Če je res treba, pridejo tudi na televizijska predvolilna soočanja, a za zdaj se zdi, da želi večina političnih strank svojim osrednjim junakom prihraniti moči za končne televizijske obračune. Medtem ko se je favorit Marjan Šarec na facebooku zavil v molk, Matej Tonin tam prekopava domačo njivo v družbi otrok, Dejan Židan pa se sprehaja po Goričkem. Najučinkovitejši je predsednik vlade v odhajanju ali ostajanju Miro Cerar, ki mu medijske ankete kažejo vse bolje, če sodimo po letošnjem sloganu stranke SMC, pa tako in tako menijo, da je to »bolje za vse«.

Prejšnji teden se je najtežjih mandatarskih bremen razbremenjeni Cerar v družbi svojega očeta Mira Cerarja starejšega med drugim oglasil v lokalnem gimnastičnem klubu, na svetovni dan Romov pihal mehurčke z romskimi otroki, poleg slengovsko podkrepljenega predsednika Boruta Pahorja še sam pozdravil udeležence otroškega parlamenta in ob petdesetem jubileju celo čestital ustvarjalcem televizijskega Dnevnika na RTV Slovenija. Tam so okroglo obletnico informativne oddaje praznovali kar v avli televizijske hiše na Kolodvorski. Sprejema so se udeležili sedanji in nekdanji voditelji, uredniki in drugi avtorji najžlahtnejše informativne oddaje pri nas. Sedeže v prvi vrsti so med drugim namenili še kar odhajajoči direktorici Televizije Ljerki Bizilj, direktorju javnega zavoda Igorju Kaduncu, napovedovalki Nataši Dolenc, nekdanjemu direktorju Aleksu Štakulu, prvemu vremenskemu napovedovalcu Pavletu Jakopiču in Branku Maksimoviču, voditelju Dnevnika, ko smo glasovali na plebiscitu za samostojno Slovenijo, zadnje čase pa strastnemu vrtičkarju v Piranu. Prišli so tudi Darja Groznik, nova informativna urednica Manica Janežič Ambrožič ter upokojena voditelja Janez Čuček in Janko Šopar, ki v pogovoru za spletni portal rtvslo.si ni skoparil s kritikami na račun svojih naslednikov. Šopar pravi, da so jih v starih časih uredniki nagnali »na špricer« in nove informacije, danes pa so RTV-novinarji javni uslužbenci, ki jih sistem sili v nabiranje ur namesto nabiranje informacij.

Stare sproščen po duši, Miša Molk šele, ko ugasnejo kamere

O vlogi javne televizije so se v novi oddaji Televizijski klub z Rosvito Pesek pogovarjali Manica Janežič Ambrožič, Miša Molk in Andrej Stare. Voditeljica je za uvod pojasnila, da gostje sicer niso »ravno prihodnost« nacionalne televizije, so pa zanjo pomembni. Manica Janežič Ambrožič se je spominjala, kako se je po prvem dnevu na televiziji zjokala zaradi slabih odnosov, športni komentator in v prostem času zdravnik Andrej Stare pa je poskušal pojasniti, od kod izvira njegov »sproščen« komentatorski slog. Kot je znano, se včasih tako sprosti, da pozabi imena tekmovalcev, kakšno zapoje ali pa je od sproščanja tako utrujen, da po prvi tretjini prenosa komentiranje preda sodelavcem.

»Kaj je to, ventil, neka notranja stiska, koketiranje z gledalci?« se je sprenevedala Rosvita Pesek. Stare ni našel pravega odgovora, le to, da takšne stvari pridejo spontano, iz duše, ko se v celoti prepustiš športnemu prenosu. V nadaljevanju se je pohvalil celo z več klubi oboževalcev in njegov način dela odgovorni na RTV Slovenija najbrž pozdravljajo in po nepotrebnem ne paničarijo z javnimi opravičili kot tistikrat, ko se je pred kamero samo enkrat preveč sprostila ženska kolegica Tanja Gobec. Miša Molk, ki je v primerjavi s Staretom že vsa leta pod dosti strožjim nadzorom gledalcev oziroma dežurnih varuhov morale, očitno razume, kako je z dvojnimi merili, saj se je z velikim obžalovanjem spomnila na kletvico, ki se ji je v eter izmuznila po eni od Evrovizij, ko je mislila, da se je z mikrofona že odklopila. Nazadnje je o lastnem »škandalu« spregovorila še vzorna Manica – menda je enkrat po Dnevniku od jeze, ker se z oddajo niso dovolj potrudili, v zrak zalučala kup listov, a prekmalu, zato so trenutek šibkosti zaznali tudi pozorni gledalci.

Ogorčeni nad Wernerjem in Burakom

Pozorni televizijski gledalci so nezadovoljni tudi ta teden – kot smo se seznanili v prispevku na portalu Žurnal24, jih silno jezi sistem izločanja plešočih estradnikov v oddaji Zvezde plešejo, saj tam kljub pomanjkanju talenta še kar vztraja Werner. »To pa je zdaj že višek. Nič nimam proti Wernerju, ampak da se že od samega začetka šlepa samo zaradi klicev, to pa ni fer. Glasovanje bi moralo biti kot lani. O zadnjih dveh mora odločati žirija in ne gledalci. Škoda, da se spet gredo neke igrice,« se je po poročanju portala razpetelinil gledalec Darko. Gledalka Darja pa bi, morda prvič v zgodovini spremljanja izborov na slovenskih televizijah, več pristojnosti prepustila strokovnjakom. »Ni realno, večjo vrednost ocenjevanja bi morala imeti žirija,« je bila odločna.

Ogorčene so tudi oboževalke turške telenovele Moja boš, ki je zaradi nove sezone televizijskih kuharskih izzivov Masterchef na sporedu samo trikrat na teden. Nekatere so na družbenih omrežjih že zagrozile, da si bodo nadaljevanko ogledale kar na spletu. Za Buraka, osrednjega lepotca turške žajfnice, ni prikrajšana vsaj soproga košarkarja Zorana Dragića, ki ji je za rojstni dan priskrbel fotografijo z igralčevim osebnim posvetilom. »Ob pogledu na kartico z Burakovim posvetilom in podpisom jo je pognalo v zrak, zaradi njene neizmerne sreče pa se je milo storilo tudi Zokiju. Ta je ugotovil, da je darilo za Svetlano dragocenejše od katere koli torbice, čevljev, obleke, rože, potovanja ali nakupovanja,« smo o izvirnem darilu, ki bi ga Dragić vseeno lahko oplemenitil še s kakšnim nakupovalnim izletom, izvedeli v reviji Suzy.