Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je srečanje Dunajskega procesa in Salzburškega foruma, ki se bo zaključilo v petek, namenjeno razpravi o prihodnjih usmeritvah v aktualnih EU temah s poudarkom na področju mednarodne zaščite, notranje varnosti, policijskega sodelovanja in zaščite meja.

V ospredju današnjega obiska Györkös Žnidarjeve pa je bilo predvsem srečanje z avstrijskim notranjim ministrom Kicklom. Strinjala sta se, da je sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav že tradicionalno zelo dobro in uspešno, vendar pa to očitno kazi avstrijsko podaljševanje nadzora na meji.

Neupravičen in nesorazmeren ukrep za Slovenijo

Slovenska ministrica je ponovila, da je za Slovenijo tak ukrep neupravičen in nesorazmeren, čemur pritrjujejo tudi statistični podatki o vrnjenih osebah. V celem letu 2017 so avstrijski varnostni organi v Slovenijo vrnili 39 oseb, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa sedem.

Györkös Žnidarjeva je zagotovila, da je Slovenija polnopravna članica schengenskega območja, ki z vso resnostjo in odgovornostjo izvaja svoje naloge na področju varovanja schengenske meje. »Zavedamo se, da je varnost izjemno pomembna vrednota tako za Slovenijo kot celotno EU,« je poudarila.

Minister Kickl je pojasnil, da so se za podaljšanje odločili zaradi varnostnih groženj, predvsem grožnje terorizma, in zaskrbljujočega dogajanja na migracijskih poteh, po katerih v EU še vedno prihajajo ilegalni migranti. Za to so se odločili tudi zaradi bližajočega predsedovanja Avstrije Evropski uniji, ko bo treba zagotavljati visoko stopnjo varnosti na vseh dogodkih.

Poudaril pa je, da »avstrijskega nadzora na meji nikakor ni moč razumeti kot nezaupnice slovenskim prizadevanjem«. Györkös Žnidarjevi se je tudi zahvalil »za odlično varovanje zunanje schengenske meje«, so poudarili na MNZ.

Nakazal je tudi, da bi nadaljevanje in poglobitev dobrega sodelovanja v prihodnje lahko pripomogla k postopni opustitvi nadzora na skupni meji ob predpostavki, da se zagotovi še višjo stopnjo varovanja zunanjih meja Evropske unije, preko katerih migranti vstopajo vanjo.