V Madridu so v sredo zvečer proslavljali še osmo zaporedno uvrstitev Reala med štiri najboljše klube na stari celini. A uspeh je pri marsikaterem navijaču kraljevega kluba pustil grenak priokus. Ne zgolj zaradi slabe predstave njihovih nogometašev, temveč zaradi načina, na katerega so si proti Juventusu priigrali nastop v polfinalu.

Povratni obračun na Santiagu Bernabeuu, na katerem so Torinčani presenetili in v nasprotju s pričakovanji po uri igre izničili zaostanek treh golov s prve tekme, je namreč v celoti zasenčila sumljivo dosojena enajstmetrovka za domače v sodnikovem dodatku. Najstrožjo kazen je v 97. minuti uspešno izvedel Cristiano Ronaldo in na svoji 150. tekmi lige prvakov dosegel že 120. gol. Za Portugalca, ki se je med strelce vpisal še na enajsti tekmi zapovrstjo, je bil to sicer že 27. gol na zadnjih 14 tekmah.

V Italiji ogorčeni, v Španiji diplomatski

Odločitev angleškega sodnika Michaela Oliverja je dvignila ogromno prahu in še enkrat več razdelila nogometno javnost. Nad sodniško odločitvijo in končnim razpletom so bili pričakovano najbolj ogorčeni na Apeninskem polotoku. »Kakšna kraja!« so bili besni pri Corriere dello Sport. Italijani ob tem niso pozabili spomniti na sporne trenutke, ki so se na tekmah z Realom dogajali v preteklih sezonah lige prvakov. Med drugim na kontroverzni rdeči karton Nanija v osmini finala leta 2013 proti Manchester Unitedu, na dosežen gol iz prepovedanega položaja v predlanskem finalu proti Atleticu in ne nazadnje tudi na spregledana prepovedana položaja Ronalda pri obeh njegovih zadetkih v podaljšku v lanskem četrtfinalu proti Bayernu München.

Razumljivo so o najbolj spornem dogodku na tekmi manj polemizirali v Španiji. »Mojstri preživetja,« so dvanajstkratne evropske prvake kovali v zvezde pri športnem dnevniku Marci, medtem ko so bili nekoliko bolj diplomatski pri Asu, kjer so se za mnenje o upravičenosti enajstmetrovke obrnili na nekdanjega španskega sodnika Eduarda Iturraldeja. »Dotik od zadaj ni bil dovolj. Sodnik ne bi smel pokazati na belo točko.«

Podobnega mnenja je bil tudi sodnik Mateo Beusan, sicer redni gost nogometnih oddaj na Hrvaškem. »Med igralcema je prišlo do dotika. Je to dovolj za enajstmetrovko? Mislim, da ne. Da dosodite kazen v takšnem primeru, morate biti zelo hrabri. Mislim, da je sodnik storil napako,« je ocenil Mateo Beusan. Je pa v bran 33-letnemu rojaku stopil nekdanji angleški sodnik Graham Poll, ki ga je pri Oliverju navdušila pokončna drža in mirnost v ključnih trenutkih dvoboja. »Kakšna škoda, da ga angleška zveza ni povišala že prej, saj bi lahko sodil tudi na mundialu,« je menil Graham Poll.

Dosojena enajstmetrovka je med nogometaši Juventusa najbolj razhudila kapetana Gianluigija Buffona. Štiridesetletni vratar je večer in bržkone tudi evropsko kariero sklenil na kontroverzen način, saj je bil zaradi silnih protestov izključen. »Ne razumem, kako lahko nekdo razblini naše sanje tik pred koncem rednega dela, potem ko nam je uspela tako veličastna vrnitev. Popolnoma jasno je, da sodnik nima srca, namesto tega ima koš za smeti. Če nimaš osebnosti in poguma, ne moreš soditi tako pomembne tekme. Raje naj sedi na tribuni z ženo in otroki, kjer si lahko privošči pijačo in čips,« je bil brez dlake na jeziku Gianluigi Buffon.

Je rešitev sistem VAR?

Kontroverzen dogodek je vrgel slabo luč tudi na najuglednejše klubsko nogometno tekmovanjem na svetu in spet obudil polemike o uvedbi tehnologije pomožnih videosodnikov (VAR). Čeprav tehnologijo med drugim že uporabljajo tako v italijanskem, angleškem kot nemškem prvenstvu, z njo pa si bodo sodniki pomagali tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Rusiji, so pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) prepričani, da v ligi prvakov čas zanjo še ni napočil. »Čeprav menim, da gre za dober projekt, pa ne smemo hiteti,« je v začetku marca pojasnjeval prvi mož Uefe Aleksander Čeferin.

Nad besedami Slovenca je bil tedaj močno razočaran predsednik Bayerna München Karl-Heinz Rummenigge, kritikam pa se je zdaj pridružil še predsednik Juventusa Andrea Agnelli. Ta je Uefo in šefa njihove sodniške organizacije Pierluigija Collino obtožil, da namerno škodujejo italijanskemu nogometu. »Incidenti se dogajajo, a sodnik sploh ni vedel, kaj se dogaja. Ne gre za točko ali dve, ampak za izredno pomembno tekmovanje in napredovanje, ki prinese ogromno denarja in prestiža. Ne vem, zakaj, a odgovorni želijo dokazovati svojo nepristranskost s tem, da italijanskim klubom v Evropi nenehno določajo sodnike, ki jim niso naklonjeni. Imamo tehnologijo, ki bi kaj takega lahko preprečila. Obstaja in jo uporabljajo, moramo jo prinesti tudi v ligo prvakov,« je dejal Andrea Agnelli.

Velja še zapisati, da se je sploh prvič po sezoni 1981/1982 zgodilo, da bodo imele svojega predstavnika v polfinalu lige prvakov vse štiri najmočnejše evropske lige, saj bodo v njem poleg Reala nastopili še Roma, Bayern München in Liverpool. Kdo se bo pomeril s kom, bo znano na današnjem opoldanskem žrebu na sedežu Uefe v Nyonu.