Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je strmoglavilo letalo tipa mirage 2000-5. Strmoglavilo je že med vračanjem z misije, nekaj pred predvidenim pristankom na otoku Skiros v osrednjem delu Egejskega morja. Grški lovci pogosto poletijo na prestrezne naloge, ker naj bi turška letala kršila grški zračni prostor. Običajno te naloge minejo brez kakih večjih posledic. Zaenkrat pa ni jasno, ali je morda na tej misiji prišlo do kakšnega stika, je za AFP pojasnil neimenovani vir v generalštabu grške vojske.

Položaj med Grčijo in Turčijo, sicer zaveznicama v zvezi Nato, se je začel znova zapletati s poskusom državnega udara v Turčiji leta 2016, ko je v Grčijo prebežalo več turških vojakov, ki naj bi sodelovali pri tem poskusu puča. Ker jih Atene niso predale nazaj Turčiji, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan izrekel več krepkih besed na grški račun.

V zadnjem času prihaja tudi do incidentov. V začetku tedna so grški vojaki izstrelili opozorilne strele proti turškemu helikopterju, ki se je približal manjšemu grškemu otoku Ro na jugovzhodu Egejskega morja. Marca pa so v Turčiji prijeli dva grška vojaka, ki sta prečkala mejo, domnevno po pomoti, ker naj bi zašla v megli. Turška vojska ju še vedno zadržuje, še navaja AFP.