Predsednica vlade Nove Zelandije Jacinda Ardern je pojasnila, da želijo s prepovedjo »zavarovati industrijo in prihodnje generacije pred podnebnimi spremembami« in dodala, da se zavedajo, da je to zelo odgovoren korak, danes poroča New Zealand Herald.

Ministrica za energetiko Megan Woods je sicer pojasnila, da danes napovedani ukrep ne bo vplival na več kot 30 že obstoječih dovoljenj, od katerih jih 22 dovoljuje črpanje nafte in plina na morju. Če bodo ta dovoljenja, ki dovoljujejo črpanje nafte na 100.000 kvadratnih kilometrov površine, ostala v veljavi, bo do popolne prekinitve črpanja nafte na morju sicer trajalo še več kot desetletje, so zapisali v New Zealand Herald.

Trenutna vlada je napovedala tudi načrt, ki bi jih do leta 2050 pripeljal do ogljično nevtralnega gospodarstva, obenem pa so javnosti že predstavili cilj, da bodo do leta 2035 dosegli stoodstotno uporabo obnovljive električne energije.

Za mnoge zgodovinski korak

Mnogi besedam vlade zaupajo, saj je premierka v tem mesecu podpisala tudi peticijo Greenpeacea, ki zahteva prepoved iskanja nafte in plina v celoti. Obenem vlada v tem letu ni sprejela nobene prednostne ponudbe oziroma izdala novega dovoljenja za črpanje nafte na morju. Predstavnik Greenpeacea Russel Norman je dejal, da gre za »zgodovinski korak« in da se je Nova Zelandija uspešno zoperstavila eni izmed najmočnejših industrij na svetu.

Mnogi predstavniki drugih političnih strank pa prepovedi nasprotujejo. Največjo skrb vidijo v morebitni izgubi delovnih mest, saj bi se črpanje nafte preselilo v druge države. Predstavnik liberalno usmerjene stranke ACT New Zealand David Seymour je v odzivu predvideval, da bo zaradi spremembe izginilo 11.000 delovnih mest, posledice pa bodo po njegovem vidne tudi na okolju in velikosti državnega proračuna.