Peter Dermol, ki je šoštanjsko Termoelektrarno (TEŠ) vodil dobro leto in pol, od aprila 2013 do novembra 2015, se je ostro odzval na besede poslanca SMC Saše Tabakovića, izrečene na izredni seji državnega zbora. »Mislil sem si, da bo blok šest priročna tema tudi v volilni kampanji, nisem si pa mislil, da bom sam deležen takšne diskreditacije,« je dejal. In poudaril, da na zaslišanju pred komisijo, ki je preiskovala politično odgovornost pri naložbi v šesti blok termoelektrarne, ni nikoli krivo pričal. »Očitno pa sem kot član SD privlačna 'roba' za nabiranje političnih točk,« je zatrdil Dermol, razočaran, da so ga osumili krive izpovedbe.

Pričakuje opravičilo

»Kot kaže, se poslanci SMC kot predlagatelji amandmaja niso dovolj dobro poučili o tem, kaj sem bil na komisiji sploh vprašan,« je dejal. In dodal, da je takrat povedal, da je bil transformator pripeljan aprila ali maja, na začetku njegovega mandata, in to po železniških tirih, ki so že bili postavljeni tako zunaj kot znotraj območja TEŠ. Odločitev o dostavi pa da je bila sprejeta pred nastopom njegovega mandata in na to ni imel vpliva.

»Nikoli pa me nihče ni vprašal, kako se je transformator transportiral znotraj območja TEŠ, kot tudi nikoli nisem rekel, da je gradnja oziroma podaljšanje železniškega tira do bloka šest v TEŠ potrebno zaradi dostave 400-tonskega generatorskega oziroma blokovnega transformatorja, kot mi očitata predlagatelja amandmaja,« zatrjuje Dermol. Je pa bil on tisti, ki je mimo vednosti HSE obvestil vlado, ki jo je takrat vodila Alenka Bratušek, o tem, da se dogaja izčrpavanje družbe, a ni nihče reagiral. »Od Tabakovića pričakujem javno opravičilo. Če ga ne bom dobil, ne izključujem, da bom proti njemu uporabil vsa pravna sredstva,« je napovedal Dermol. Tabaković pa se brani, da je samo povzel ugotovitve preiskovalne komisije.