Slovenski lastnik polovice Neka, podjetje Gen Energija, je prejšnji torek brez soglasja hrvaške strani potrdil nov petletni mandat dolgoletnemu predsedniku uprave Neka Stanetu Rožmanu.

»Povsem verjetno je, da bomo zaradi enostranskih odločitev direktorja Gen Energije Martina Novšaka primorani sprožiti ad hoc poslovno tehnično arbitražo«, so danes spomnili v Hepu.

Kot so napovedali, bodo arbitražni postopek sprožili, če na naslednji skupščini Neka ne bo soglasja o vnovičnem imenovanju Rožmana ter tudi o zamenjavi hrvaškega člana uprave Hrvoja Perharića z ustreznim kandidatom Hepa, ki ga Gen Energija »zavrača brez argumentov«.

Pojasnili so, da arbitraža nima mednarodnega značaja ter da se z njo urejajo spori, ki bi nastali med lastniki družbe, torej med Hepom in Gen energijo, v primerih, ko na sejah upravljavskih teles elektrarne ni dosežen dogovor. Vse do zadnje obstrukcije Hepove pravice, da imenuje svojega člana uprave, ki izpolnjuje vse pogoje iz meddržavne pogodbe, ni bilo potrebe za sprožitev arbitražnega postopka, so dodali.

Perharić bo izpolnil pogoje za upokojitev

Kot so izpostavili, bo Perharić letos izpolnil zakonske pogoje za upokojitev. Zato menijo, da je smotrno zamenjati Perharića z mlajšo strokovno osebo, ki bo skupaj s slovenskim članom uprave vodila elektrarno v prihodnje.

Niso želeli potrditi, ali je kandidat za hrvaškega člana uprave direktor hrvaškega zavoda za radiološko in jedrsko varnost Saša Medaković, kot je bilo neuradno slišati. Prav tako niso navedli, katere so profesionalne prednosti novega kandidata Hepa pred Perharićem.

Slovenski mediji so prejšnji teden poročali, da je bil namen spremembe hrvaškega člana uprave v tem, da bi hrvaška podjetja v Neku dobila bolj donosne posle, kot so vzdrževanje, remont in posodobitev elektrarne. Vrednost remonta, ki se je začel med velikonočnimi prazniki, je ocenjena na 101 milijon evrov, od česar je po poročanju časnika Delo približno tretjina namenjena za storitve zunanjih izvajalcev.

V Hepu niso odgovorili na vprašanje, kolikšen je delež hrvaških podjetjih pri remontu. Dejali so le, da mora Nek ravnati v skladu z javnimi razpisi in meddržavno pogodbo.