Kitajski par si je dal zamrzniti več zarodkov v upanju, da bosta nekoč s pomočjo umetne oploditve oziroma postopka IVF imela otroka. Gre za postopek, kjer iz jajčnikov ženske odstranijo jajčeca in jih kasneje oplodijo v tekočinskem sredstvu. Par je nesrečno umrl leta 2013, v času nesreče pa so bili zarodki v rezervoarju s tekočim dušikom zamrznjeni na minus 196 stopinj Celzija in shranjeni v bolnici v mestu Nandžing.

Ker so starši pokojnega para vedeli za zamrznjene zarodke, niso želeli obupati nad idejo vnukov. Po nesreči so se podali na dolgo sodno pot, ki bi jim na koncu omogočila uporabo zamrznjenih zarodkov in porod s pomočjo nadomestne matere.

Problemov kar ni bilo konec

Z zmago na sodišču so dosegli pravico, da zamrznjene zarodke uporabijo oziroma podedujejo. To je bil prvi sodni primer te vrste, zato je bilo odločanje tudi dolgotrajno, poroča BBC. Problematične poti do vnuka pa še ni bilo konec. Poleg težav z bolnica v Nandžingu, ki je pred predajo zarodkov zahtevala jasno dokumentacijo o tem, kdo bo zarodke prevzel, so morali starši pokojnih zaobiti še kitajsko zakonodajo, ki prepoveduje nadomestno materinstvo.

Bodoči stari starši so se povezali z agencijo, ki pomaga pri izvedbi nosečnosti z nadomestnimi materami, in se odločili, da bo oploditev potekala v Laosu. Tam je komercialno nadomestno materinstvo namreč zakonito.

Če menite, da so se težave tu končale, se motite. Ko so imeli urejeno že vse ostalo, so naleteli še na problem prevoza. Noben letalski prevoznik namreč ni želel prevzeti dragocenega tovora in ga peljati preko meje. Na koncu so steklenico z zamrznjenim zarodkom do Laosa pripeljali kar z avtomobilom.

Nadomestna mati odšla nazaj na Kitajsko

Ker so želeli, da ima otrok kitajsko državljanstvo, je nadomestna mati s turistično vizo nato odpotovala v domovino bodočih starih staršev, kjer je decembra lani rodila dečka z imenom Tiantian. Z DNA testi, ki so jih opravili s krvjo vseh štirih starih staršev, so kasneje potrdili, da je ta res njihov vnuk.