Poglavar Rimskokatoliške cerkve čuti »bolečino in sram« zaradi svojega ravnanja ob škandalu s spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi v Čilu, je zapisal v neobičajnem pismu, ki ga je naslovil na čilske škofe. »Zagrešil sem resne napake pri oceni in dojemanju položaja, zlasti zaradi pomanjkanja resničnih in uravnoteženih informacij,« je zapisal papež Frančišek, potem ko je dobil v roke 2300 strani dolgo poročilo o dogodkih, ki sta ga pripravila eden najbolj priznanih vatikanskih preiskovalcev spolnih zlorab, malteški nadškof Charles Scicluna, in predstavnik kongregacije za doktrino vere Jordi Bartomeu Farnos.

Preiskovala sta početje čilskega škofa Juana Barrosa, ki ga je papež leta 2015 imenoval na položaj kljub obtožbam, da je prikrival spolne zlorabe otrok svojega mentorja, duhovnika Fernanda Karadime. Kaj natančno piše v poročilu, ni znano, je pa mogoče iz papeževih besed sklepati, da so obtožbe upravičene. »Mislim, da lahko potrdim, da zbrana pričevanja ostro, brez dodatkov in olepšav, govorijo o mnogih mučeniških življenjih in priznam vam, da zaradi tega čutim bolečino in sram,« je zapisal papež. Prosil je za odpuščanje vseh prizadetih in dodal, da se bo poskusil osebno opravičiti tistim, ki so pričali, ali njihovim predstavnikom. Papež je škofe tudi povabil v Vatikan na srečanje, kjer bo govor o popravi krivic, storjenih v Čilu.

Vatikanska preiskava je leta 2011 ugotovila, da je duhovnik Karadima zlorabljal otroke, kar sam zanika. Barros kot njegov nadrejeni je trdil, da za to ni vedel. Med obiskom Čila so novinarji papeža Frančiška januarja letos vprašali o tem primeru in odvrnil je: »O tem bom govoril, ko bom videl dokaze proti nadškofu Barrosu. Niti enega ni. To je blatenje, jasno?« Nekaj dni pozneje je vendarle sprožil preiskavo, ki je zdaj očitno prinesla na dan resnico o škofu Barrosu.