Stadion Olimpico, na katerem je Barcelona leta 2009 osvojila svoj tretji naslov v ligi prvakov, je v sredo postal prizorišče enega največjih debaklov v zgodovini katalonskega kluba. »To je več kot samo poraz, to je zgodovinska polomija,« so bili ob šokantnem in ponižujočem slovesu od Evrope do Lionela Messija in njegovih soigralcev neizprosni španski mediji. Klub, ki je v preteklosti poskrbel za nič koliko osupljivih poglavij v nogometu, je proti Romi spisal še enega najbolj sramotnih in po Paris Saint-Germainu ter Milanu postal šele tretji kolektiv v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, ki je s prve tekme zakockal prednost treh golov.

Le 90 minut je zadostovalo, da so se sanje Barcelone in njenih navijačev o vnovični osvojitvi treh lovorik v eni sezoni, razblinile kot milni mehurček. Levji delež odgovornosti, da je klub še tretje leto zapovrstjo obtičal v četrtfinalu, je moral ob tem prevzeti trener Ernesto Valverde. Štiriinpetdesetletnik je z zgrešenimi in zapoznelimi menjavami kot tudi zadržanim taktičnim pristopom proti Rimljanom plačal visok davek.

Poraz je na široko odprl vrata njegovim največjim kritikom, ki Špancu očitajo, da je prevelik del pozornosti posvetil osvojitvi španskega prvenstva in pokala. V želji po slavju v domači ligi je tudi proti manj kakovostnim tekmecem na igrišče pošiljal svoje najboljše nogometaše in jih po nepotrebnem izčrpaval. Temu pritrjujejo tudi številke, saj je v moštvu kar devet igralcev, ki so letos že igrali po 3000 minut, pet pa je takih, ki so na zelenici preživeli še 500 minut več. Ob tem velja potegniti vzporednico z Realom, kjer so le štirje igralci s 3000 odigranimi minutami in nobenega s 3500.

Vezist Barcelone Sergio Busquets je poraz proti Romi opisal kot najtežjo izkušnjo v svoji karieri, nič manj potrt pa ni bil njegov soigralec Andres Iniesta. »Težko je sprejeti izločitev, saj smo imeli za to sezono velike načrte, ki pa so znova splavali po vodi. Res je težko. Vse skupaj se ne zdi resnično. Tako visoko prednost smo zapravili, ker smo odigrali zares slabo.« Triintridesetletnik ob tem ni skrival solz, saj je bila to bržkone njegova zadnja tekma v ligi prvakov. Vse glasnejše so namreč govorice, da bo prihodnjo sezono zapustil klub in odšel na Kitajsko.

Odhod enega najpomembnejših posameznikov bi pomenil nov hud udarec za katalonsko zasedbo, ki v zadnjih letih močno trpi tudi zaradi zgrešene prestopne politike. Pri tem izstopajo nakupi Nelsona Semeda, Andreja Gomesa, Paulinha in Lucasa Digneja. Četverica, za katero je Barcelona skupno odštela kar 120 milijonov evrov, je v letošnji sezoni lige prvakov zmogla doseči vsega en zadetek.

Razumljivo je bilo precej več dobre volje v taboru Rome. Njihovi privrženci so zmago proslavljali do zgodnjih jutranjih ur, Gazzetta dello Sport pa je rajanje opisala kot »brezčasno noč v večnem mestu«.