Ljubljanska Snaga v svojih prostorih Centra ponovne uporabe na Povšetovi od začetka aprila potrošnikom ponuja možnost nakupa bio čistil, šamponov, več vrst kisa in olja na samopostrežnem prodajnem avtomatu, kamor kupci po izdelke pridejo s svojo embalažo.

Toda bert ni zgolj aparat, ki toči izdelke, pravi Nina Sankovič, predstavnica Snage, temveč s svojo posebno obleko iz odpadnih plastenk sporoča, da lahko s premišljenim nakupovanjem preprečimo nastajanje novih odpadkov. Oprema oziroma pohištvo je delo avtoric Nuše Jelenc in Nine Mrčnik. Naredili sta jo iz odpadne plastične embalaže, ki sta jo stopili in predelali v plastične plošče ter iz njih naredili pohištvo.

»Povezava je fantastična: v trgovini brez embalaže smo za izdelavo uporabnih kosov uporabili odpadno embalažo,« še pravi in dodaja, da želijo tudi na tak način opozoriti na vrednost odpadnega materiala, vendar pa je to samo vmesna postaja. »Naš cilj je spodbujati življenjski slog, ki bi vključeval čim manj embalaže in posledično manj odpadkov.«

Slovenski, kakovostni in po konkurenčnih cenah

Vsi izdelki, ki jih ponuja bert, so slovenski in narejeni po trajnostnih merilih. Bio detergent za pranje perila, bio detergent za strojno pomivanje posode, bio univerzalno čistilo in bio tekoče milo, ki jih toči samopostrežni aparat, so znamke Sivček. Izdeluje jih družinsko podjetje, so ročno narejeni in vsebujejo zgolj ekološko pridobljene sestavine, brez dodanih kemičnih snovi.

Šampona, ki ju lahko kupite pri bertu, sta proizvedena v Iliriji. Otroški šampon vsebuje pšenične proteine in izvlečke medu in je brez parabenov, umetnih barvil in konzervansov, ki sproščajo formaldehid. Naravni jabolčni, naravni vinski in naravni alkoholni kisi so znamke Renški hram. Proizvajajo jih po naravni poti v primorski vasici Bukovica.

Na voljo je tudi jedilno bučno olje, ki je narejeno iz buč sorte slovenska golica. Je stoodstotno nerafinirano in proizvedeno po tradicionalnem receptu s praženjem in stiskanjem bučnih semen na kmetiji Banfi.

Brezembalažna trgovina na tržnici predvidoma do jeseni

»Naši načrti vključujejo nove prodajne enote, ki bodo različnih oblik. Na voljo bodo novi samopostrežni avtomati na različnih lokacijah, odpreti pa želimo tudi nekaj manjših prodajaln brez embalaže,« je povedala Sankovičeva.

Snaga je svojo prvo trgovino želela odpreti že leta 2016, ko je bila Ljubljana zelena prestolnica Evrope, a se je zapletlo z iskanjem primerne lokacije. Svojo prvo prodajalno brez embalaže nameravajo zdaj odpreti na osrednji ljubljanski tržnici. »Brezembalažno trgovino na osrednji tržnici bomo odprli predvidoma do jeseni. Tam bomo ponudbo tekočih izdelkov razširili, hkrati pa začeli prodajo hrane oziroma živil v razsutem stanju.«