Mladi francoski predsednik Emmanuel Macron je v Parizu prisrčno sprejel še veliko mlajšega savdskega princa in prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ki je dejansko novi vladar najpomembnejše naftne monarhije na svetu. Novinarjem sta dejala, da sta zbližala stališča o Iranu, potem ko je savdskega princa Francija lani razočarala, ker je po izvolitvi Donalda Trumpa branila iranski jedrski sporazum s Teheranom, da je med Parizom in Riadom prišlo tudi do nekaj hude krvi. Dogovorila sta se tudi za organizacijo humanitarne konference o Jemnu, ki naj bi bila poleti v Parizu. Zaradi vojne nima hrane vsaj polovica prebivalcev 22-milijonskega Jemna, ki je že prej veljal za najrevnejši del arabskega polotoka. V resnici sta neuspešno triletno savdsko vojaško posredovanje v Jemnu in lakota predvsem delo bin Salmana, ko je bil še obrambni minister.

Prestolonaslednikov obisk je politično pomemben, ker bo verjetno na oblasti še desetletja. Macron ga je vzel v bran, ko je odgovarjal kritikom savdskega princa in družbene ureditve konservativne islamske monarhije. »Lahko se oklepamo starih stališč in prva dejanja modernizacije označimo za kozmetična. A če to storimo, prepustimo princa Mohameda, da se sam spoprime s tistimi, ki mislijo drugače, ki bi delali korake nazaj in ki bi se se držali političnega islama ali terorizma,« je dejal Macron.

Potovanje, ki si ga lahko privošči

Zdaj je bin Salman v Španiji, pred tridnevnim obiskom v Franciji pa je obiskal Egipt, Veliko Britanijo in ZDA, kjer je ostal kar tri tedne, tudi zaradi prijateljstva s 40 let starejšim Trumpom, s katerim ima med drugim podobna stališča o Iranu. Očitno je prinčeva oblast doma dobro utrjena, sicer se ne bi odpravil na tako dolgo potovanje. Zahodu hoče pokazati, da bo z njim za krmilom Savdska Arabija postala liberalnejša in modernejša.

Mnogi hvalijo njegova prizadevanja, da bi spremenil Savdsko Arabijo. Med drugim je septembra lani omogočil ženskam, da vozijo avto. Prav tako je zmanjšal moč policije nravi, ki je v preteklosti pogosto kaznovala ženske, na primer če so se sprehajale brez spremstva. Odprl je kinematografe in vrata zahodni kulturi.

Njegov glavni cilj je, da Savdska Arabija preneha biti odvisna od dobičkov od nafte. Tako je zmanjšal visoke subvencije za vodo, bencin in elektriko, obenem je uvedel pomoč revnim gospodinjstvom. Njegov projekt je velemesto prihodnosti Neom, ki naj bi začelo delovati leta 2030 s pomočjo robotov in brez nafte. Vsega skupaj bo ob pomoči tujega kapitala stalo 500 milijard dolarjev, to je okoli sedem letnih slovenskih BDP.

Podobno kot Xi Jinping na Kitajskem je bin Salman v imenu boja proti korupciji nastopil proti političnim nasprotnikom. Svobodo je omejil okoli 200 princem, ministrom in bogatim poslovnežem. Od njih za izpustitev iz palače, kjer so v hišnem priporu, zahteva milijarde dolarjev, ki naj bi jih pridobili na nepošten način. Na vsak način si s tem ustvarja hude sovražnike, napetosti v kraljevi družini pa se povečujejo.