Prihodnje leto naj bi v Novi Gorici začeli graditi nujno potrebne dodatne prostore za tamkajšnji zdravstveni dom. Novico sta ob dnevu zdravja sporočila novogoriški župan Matej Arčon in direktorica zdravstvenega doma Petra Kokoravec.

Zdravstveni delavci, razseljeni na več lokacijah, v nekaterih primerih v povsem neprimernih prostorih, na nujnost reševanja prostorske stiske opozarjajo že več kot desetletje. Zadnje nove prostore so v zdravstvenem domu dobili leta 1992, ko so zgradili drugo stavbo, uresničitev ideje o dodatni tretji stavbi pa so dolgo zapletali novogoriški zemljiški spori z družbo SGP.

Rešitev bo stala 6,3 milijona evrov

Rešitev zdaj prinaša skorajšnja gradnja novega objekta z okoli 10.000 kvadratnimi metri bruto površin in 250 parkirnimi prostori v vkopani garaži, ki bo stala 6,3 milijona evrov, dokončali pa naj bi ga v drugi polovici leta 2020.

Velik prizidek bo stal severno od najstarejšega dela zdravstvenega doma. Ambulante bodo tako prvič združene na eni lokaciji, na voljo bo tudi več prostora zanje. Ena pomembnejših rešitev je garažna hiša, ki po pojasnilih župana Arčona ne bo namenjena le zdravstvenemu osebju in obiskovalcem doma, temveč tudi stanovalcem najbližjih stolpnic v Ulici Gradnikove brigade.

Direktorica zdravstvenega doma Petra Kokoravec poudarja, da prostore krvavo potrebujejo, in našteva, da jih bodo predvidoma namenili za pet pediatričnih ambulant, devet ambulant družinske medicine in štiri ginekološke ambulante. Prostore bodo v novi stavbi dobile tudi ambulante za fizioterapijo.

V središče mesta se bo po dokončanju del nato preselil še Center za krepitev zdravja. Ta bo namreč v letošnjem letu zaradi prostorske stiske v mestu zaživel na slab kilometer oddaljeni osnovni šoli Kozara. Na Mestni občini Nova Gorica so na razpisu zdravstvenega ministrstva za njegovo ureditev prejeli četrt milijona evrov, zdravstveni dom pa je dobil sredstva za sedem novih zaposlitev.

Razstavljenih sedem arhitekturnih zasnov

Mestna občina Nova Gorica je z javnim natečajem že dobila idejne rešitve za nov objekt zdravstvenega doma. Na natečaj se je odzvalo sedem projektantskih hiš in arhitekturnih birojev, najprimernejšo rešitev pa so po mnenju strokovne komisije ponudili arhitekti Aleš Vodopivec, Marko Smrekar in Ida Sedušek, ki so se oprli na osnovno idejo očeta Nove Gorice Edvarda Ravnikarja, da je to mesto postavljeno v park. Na novogoriškem Bevkovem trgu si je mogoče do šestega maja ogledati razstavo vseh sedmih arhitekturnih zasnov tretje stavbe zdravstvenega doma, ki so prispele na natečaj.