30. marca je potekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup 100-odstotnega lastniškega delež v družbi Big Bang, ki ga prodaja stečajna upraviteljica starega Merkurja Simona Goriup. Medtem ko stečajna upraviteljica ne more razkriti imen interesentov in višine oddanih ponudb, pa nekateri mediji v zadnjih dneh poročajo o treh ponudnikih.

To so slovenski finančni holding Adventura, ki je v lasti Darka Klariča, romunska trgovska družba Altex in finančni holding Balfin Group, katerega lastnik je albanski milijarder Samir Mane.

Po pozivu za zvišanje ponudb naj bi po neuradnih podatkih spletnega portala Siol največ, to je okoli 15 milijonov evrov, za Big Bang ponudila Balfin Group in Adventura. Ponujena cena je tako enaka vrednosti družbe iz cenitve, ki jo je v postopku prodaje naročila stečajna upraviteljica. Tri milijone evrov manj pa naj bi bil pripravljen plačati Altex.

Odločitev o tem, kdo je novi lastnik Big Banga, naj bi bila, kot je v torek poročal Siol, že sprejeta, ime novega lastnika pa bo znano najpozneje v nekaj dneh. Stečajna upraviteljica Goriupova je danes za STA povedala, da prodajni postopek še ni zaključen, niti ne more napovedati, kdaj bo, zato o postopku še ne more govoriti.

Lani s 4 milijoni bruto dobička

Merkurjeva hčerinska družba Big Bang je po navedbah gradiva za vlagatelje, ki je 11. decembra lani spremljal vabilo za oddajo ponudb, vodilni prodajalec zabavne elektronike, bele tehnike in mobilnih naprav v Sloveniji.

Big Bang je med glavnim premoženjem starega Merkurja, ki še čaka na prodajo. Za zbiranje ponudb se je stečajna upraviteljica odločila po tistem, ko ločitvena upnika, Banka Koper na 45-odstotnem deležu in DUTB na 55-odstotnem deležu, družbe nista uspela prodati zunajsodno.

Družba, ki ima 18 maloprodajnih trgovin, ukvarja pa se tudi s spletno prodajo in prodajo na debelo, ter zaposluje 374 ljudi, naj bi lani ustvarila okoli 128,6 milijona evrov prihodkov od prodaje in štiri milijone bruto dobička iz poslovanja, potem ko je imela leta 2016 115,9 milijona evrov prihodkov od prodaje in 3,1 milijona evrov EBITDA.