»Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in pametne… Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa,« je danes v jutranjem tvitu sporočil ameriški predsednik Donald Trump. Pravzaprav se je odzval na izjavo ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina, ki je za tamkajšnjo Hezbolahovo televizijo Al Manar dejal, da bo Rusija preprečila ponoven ameriški raketni napad na Sirijo. »V skladu z opozorili Putina in načelnika ruskega generalštaba bomo sestrelili vsak ameriški izstrelek in celo ukrepali proti viru napada,« je dejal veleposlanik in dodal, da se želijo tovrstnemu spopadu izogniti in zaplet rešiti s pogajanji.

VS znova v hladni vojni

Toda pogajanja so v varnostnem svetu ZN v torek docela propadla. Rusija je že dan pred tem z vetom preprečila sprejem ameriške resolucije v zvezi z domnevnim kemičnim napadom v Dumi, potem pa je predlog Moskve končal še bolj neslavno s podporo zgolj šestih od 15 članic sveta. Med obema predlogoma je ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley kot pomembno razliko poudarila željo Moskve, da vpliva na izbiro preiskovalcev napada v Dumi, a je ostalo očitno, da so razhajanja mnogo globlja.

Njen ruski kolega Vasilij Nebenzija je svoj veto opravičeval z »zaščito mednarodnega prava« ter s preprečevanjem tega, da bi ZDA s somišljeniki v svoje avanture potegnile tudi varnostni svet. Rusija je doslej z vetom zavrnila že ducat predlogov resolucij o Siriji, ki so jih predlagale zahodne države. Eden stalnih argumentov je, da so jo skupaj z Združenimi narodi izigrali v primeru Libije, ko je leta 2011 podprla zahodno reševanje krize, to pa se je potem sprevrglo v vojaško rušenje režima in linč Gadafija.

Turški premier Binali Yildrim je danes Rusijo in ZDA pozval, naj prenehajo »ulični pretep« za Sirijo, izrazil bojazen, da bo njihovo rivalstvo škodovalo predvsem civilnemu prebivalstvu. Sirski režim je medtem Trumpove grožnje z raketnim napadom označil za »nevarno eskalacijo«, a tudi za pričakovano ravnanje ZDA, ki da so in še spodbujajo terorizem v Siriji.

WHO: Simptomi kažejo na uporabo kemičnega orožja

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem v Ženevi sporočila, da simptomi ranjenih v sobotnem napadu v Dumi kažejo na uporabo kemičnega orožja. Ne gre pa za ugotovitve neodvisnih strokovnjakov, ampak se WHO sklicuje na podatke neimenovanih partnerskih organizacij na terenu. Sirski režim je sicer v državo povabil strokovnjake Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Njen vodja Ahmet Uzumcu je danes v Carigradu povedal, da bo desetčlanska delegacija kmalu odpotovala v Sirijo, kjer bo na terenu zbrala vzorce in opravila pogovore z žrtvami napada.