»Slovenci smo ena od tehnološko bolj naprednih nacij, vsaj kar se tiče blockchaina,« je na torkovi novinarski konferenci družbe Blocksquare dejal član ekipe tega podjetja in direktor podjetja Lemur Legal Peter Merc. Tako smo na primer Slovenci drugi na svetu po pogostosti iskanja kratice ICO (prva ponudba žetonov) na spletu po podatkih Google Analytics - prvi je Singapur, sledijo nam Slovaki in Čehi.

En razlog za to je gotovo majhna skupnost, v kateri se znanje in informacije hitro širijo, je prepričan Merc. »V Sloveniji se je razvilo zelo učinkovito, zelo povezano podporno okolje, ki je sposobno konkurirati globalnim projektom,« je poudaril. Slovenski projekti tako niso več omejeni na Slovenijo in širšo regijo, ampak so prebojni v globalnem smislu.

Največja dodana vrednost blockchain tehnologije so po prepričanju Merca pametne pogodbe, »ki bodo odžrle velik del posla pravnikom«, in tokenizacija premoženja (izdaja digitalnih žetonov). V Estoniji na primer že delajo pametne oporoke, z blokchainom pa ne nameravajo, kot so to napovedali Švedi, podpreti le zemljiške knjige, ampak vse registre javnega premoženja, podjetij, avtomobilov in podobno.

»Smo sredi procesa digitalne transformacije, ki je zelo hiter. Hitro lahko tudi Slovenci izpademo iz vlaka ali pa smo del te igre,« je opozoril Merc.

Drigi nas prehitevajo

In prav tukaj v zadnjem obdobju popuščamo, je opozoril govornik. Na pobudo ministrstva za javno upravo je bil namreč ustanovljen Blockchain Think Tank Slovenija, ki naj bi povezoval znanje v zasebnem sektorju in skrbel za komunikacije z vlado in regulatorji. »Pripravili smo nekaj predlogov zakonskih sprememb, dejansko povezali znanje, se pogovarjali z regulatorji in vlado, a rezultatov ni bilo,« je opozoril Merc, ki je think tank do nedavnega vodil.

Če smo bili še pol leta nazaj med najbolj naprednimi nacijami pri regulaciji blockchaina, nas sedaj druge države prehitevajo. Malta je ta teden izdala smernice na področju blockchaina, k sebi je pritegnila tudi največjo kripto borzo Binance, ki se je k njej preselila iz Hongkonga. »Prehitel nas je Gibraltar, prehiteva nas Francija,« je dodal Merc.

Pri novih tehnologijah se vedno išče pravo razmerje med regulacijo in samoregulacijo industrije. Merc je izrazil bojazen, da smo pri nas priložnost za ureditev področja zamudili in da bo v prihodnje več prepuščeno samoregulaciji.