V Evropski komisiji so potrdili, da preverjajo ali je poslovanje podjetij v skladu z evropskimi pravili o konkurenčnosti. Prav te nenapovedane inšpekcije pa naj bi bile prvi korak pri morebitnem razkrivanju spornih praks, a zaenkrat trdnih dokazov za to še ni.

Odzvala se je televizijska mreža Fox, ki je sporočila, da sodeluje s predstavniki EU, potrdila pa je, da so preiskali njene prostore v Londonu. Televizijska postaja je sicer v lasti avstralskega medijskega magnata Ruperta Murdocha.

Inšpektorji naj bi na Foxu zasegli dokumente in računalnike, vrnili jih bodo v sredo ali četrtek, je poročal časopis Daily Telegraph.

»Evropska komisija ima pomisleke, da so podjetja kršila pravila EU, ki prepovedujejo kartele in določene poslovne prakse. Nenapovedani pregledi so prvi korak,« so povedali pri Evropski komisiji.

Boj za televizijske prenose športnih dogodkov je v zadnjih letih postal večmilijardni posel, televizijske mreže pa bijejo prave bitke za ekskluzivne pravice prenašanja tekem v živo. Predvsem v nogometu gre za največja zapravljanja.