Gre za poboje v vasi Inn Dinn v mjanmarski pokrajini Rakhine septembra lani. Mjanmarska vojska je že januarja priznala, da so mjanmarski vojaki in vaščani odgovorni za smrt desetih Rohingov, katerih trupla so decembra lani našli v množičnem grobišču v Rakhinu. Tudi danes so sporočili, da so vojaki izvršili zunajsodne poboje, niso pa potrdili, da bi bilo to del širšega etničnega čiščenja Rohingov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V sredo bosta pred sodnika v Yangonu stopila novinarja agencije Reuters, ki so ju prijeli med preiskovanjem pobojev v Inn Dinnu. Sodili jima bodo zaradi izdajanja državnih skrivnosti, saj naj bi imela pri sebi dokumente o vojaških načrtih, ki so pripeljali do izgona več kot 700.000 pripadnikov manjšine Rohingya. Grozi jima do 14 let zaporne kazni.

Sodišče bo v sredo odločalo o zahtevi njunih odvetnikov, naj zaradi pomanjkanja dokazov zavrže njun primer. Zaradi nasilja v okviru varnostnih operacij v zvezni državi Rahkine je v sosednji Bangladeš od avgusta lani zbežalo več kot 700.000 Rohingov. Združeni narodi so to označili za etnično čiščenje.