Srečanje med ZDA in Severno Korejo oziroma njunima voditeljema Donaldom Trumpom in Kim Jong Unom je vse verjetnejše in vse bližje. Trump je novinarjem dejal, da bi do sestanka lahko prišlo konec maja ali v začetku junija, o srečanju z ameriškim predsednikom pa je prvič govoril tudi severnokorejski voditelj na pogovorih z vodilnimi člani svoje stranke.

Trenutno je oblast v Pjongjangu pod velikim mednarodnim pritiskom. Sankcije so se zaradi ponavljajočih se jedrskih in raketnih poskusov ter groženj z napadom tudi na ZDA, če bo država ogrožena, zelo okrepile, zato ne čudi, da je tradicionalno zaprta Severna Koreja v svojevrstni diplomatski ofenzivi. Zaveznikov praktično nima več, v pogovorih z velesilo, kot so ZDA, pa ji bo vsak glas razumevanja in podpore prišel prav.

Iskanje podpore tudi v Moskvi

Prvi korak je bila udeležba severnokorejskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji, kar je bil promocijski diplomatski zadetek v polno, saj je sestra Kim Jong Una, ki je bila članica severnokorejske delegacije, zasenčila ameriško stran, ki sta jo predstavljala podpredsednik Mike Pence na začetku in Trumpova hči Ivanka ob koncu iger. Švedsko je nato v začetku marca obiskal severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho, ki ga je sprejela švedska kolegica Margot Wallström, kar so mnogi ocenili kot dokaz intenzivnega iskanja lokacije za srečanje na vrhu med predsednikoma Severne Koreje in ZDA. Severnokorejski voditelj je marca nepričakovano obiskal Peking. Med obiskom, ki je bil nekaj dni zavit v tančico skrivnosti, se je Kim Jong Un srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, politikom, brez katerega je nemogoč kakršen koli dogovor na območju jugovzhodne Azije.

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je danes obiskal še Moskvo. Po srečanju je bilo veliko diplomatskih puhlic v slogu, da »razmere na Korejskem polotoku terjajo okrepitev sodelovanja, vzpostavitev strateškega komuniciranja in koordinacijo aktivnosti Severne Koreje in Rusije«, kot je dejal Ri Jong Ho, in da »morata državi, ki bosta oktobra zaznamovali 70 let diplomatskih odnosov, še naprej razvijati svoje odnose«, kot je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Toda obisk je nedvomno potekal predvsem v kontekstu priprav na srečanje severnokorejskega voditelja z južnokorejskim predsednikom, ki je načrtovan 27. aprila, in na pogovore z Donaldom Trumpom.

Politični analitik Aleksander Voroncov je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da je bil obisk Ri Jong Hoja v Moskvi zelo pomemben, saj je za Severno Korejo ključna pridobitev podpore Rusije pred srečanji z Južno Korejo in ZDA. Drugi strokovnjak za Korejo Jevgenij Kim pa je dejal, da je severnokorejski zunanji minister verjetno preverjal možnosti za srečanje predsednika Kim Jong Una z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.