Tako kot druge stranke je tudi DeSUS že sredi priprav na prihodnje državnozborske volitve. Vodstvo stranke in njen izvršilni odbor sta danes evidentirala vse kandidate, med katerimi je kar 68 novih obrazov. Kljub temu prvak stranke Karl Erjavec zagotavlja, da DeSUS ni stranka novih obrazov, temveč kot specifična stranka obnavlja tudi svojo kandidatno listo tako kot članstvo. »Želeli bi ponoviti volilni rezultat iz leta 2014,« pravi Erjavec, a ob tem dodaja, da so prihajajoče volitve zelo odprte in je težko oceniti, kaj se bo zgodilo.

Volilni program, ki še ni dokončen, bo stranka potrdila na prihajajoči programski konferenci konec aprila. V boj za volilne glasove se stranka ponovno podaja z geslom izpred štirih let: Vrnimo ljudem dostojanstvo. »Te naloge še nismo uresničili, ker še preveč ljudi živi na socialnem robu,« pravi Erjavec in dodaja, da nihče, ki je delal 40 let in plačeval socialne prispevke, ne bi smel živeti pod pragom revščine. Skrb za upokojence tako ostaja ena izmed temeljnih programskih usmeritev DeSUS. Čeprav je bila pokojninska reforma že sprejeta, si prav zaradi teh anomalij Erjavec želi vnovičnih sprememb pokojninske zakonodaje. »Če ne bi bilo stranke DeSUS, bi bile pokojnine bistveno nižje, socialna slika pa bistveno slabša,« je menil.

»DeSUS skrbela za stabilnost«

Erjavec se bo za poslanski sedež potegoval na domačem gorenjskem terenu, in sicer v volilnem okrožju Tržič. Minister za kulturo Tone Peršak se bo s političnimi tekmeci meril v Domžalah, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen pa v Slovenski Bistrici. Od enajstih poslancev DeSUS se jih je za vnovično kandidaturo odločilo sedem. Julijana Bizjak Mlakar se denimo podaja v tekmo v Kamniku, kjer ji bosta nasproti stala Marjan Šarec in Matej Tonin. S prepoznavnima obrazoma Sašem Dončičem in Ladom Leskovarjem se DeSUS skupaj s poslancem Petrom Vilfanom za volilne glasove podaja v boj v prestolnici. Po Erjavčevih besedah naj bi tudi s pomočjo prepoznavnih obrazov stranka dosegla dober rezultat.

Tik pred koncem mandata je Erjavec ocenil, da je stranki DeSUS v tokratni vladni koaliciji uspelo doseči skorajda vse cilje, ki si jih je zastavila v programskih smernicah pred volitvami leta 2014. Izpostavil je predvsem to, da ni prišlo do nižanja pokojnin in so uspeli vrniti regres vsem upokojencem, vesel pa je bil tudi, da je uspelo preprečiti sprejetje zdravstvene reforme ministrice Kolar-Celarčeve. Med pomanjkljivosti tega mandata je uvrstil zgolj neuspešni poskus vzpostavitve demografskega sklada. »Obljube smo praktično v celoti izpolnili,« je menil Erjavec, ki je sicer še pristavil, da je stranka v vladi odigrala pozitivno vlogo, saj je skrbela za njeno stabilnost, izsiljevanja, po katerem naj bi sam slovel, pa ni bilo.