Danes in jutri bo zanimivo dogajanje na slovenski nogometni sceni. Po povratnih tekmah polfinala slovenskega pokala Celje – Olimpija (danes ob 17.15) in Aluminij – Gorica (jutri ob 17.15) bosta znana finalista, ki se bosta 30. maja pomerila v Stožicah v Ljubljani. Po zmagah z 2:1 na prvih tekmah sta v prednosti Olimpija in Aluminij. Odigrali bodo tudi zaostali tekmi 20. kroga državnega prvenstva Triglav – Maribor (danes ob 15. uri) in Rudar – Ankaran (jutri ob 17. uri). Glede na trenutno formo ekip bi bilo danes v Kranju vse razen visoke zmage Maribora veliko presenečenje. Obeta se nov strelski šov Luke Zahovića in zmanjšanje zaostanka za Olimpijo na sedem točk.

Celje – Olimpija danes ob 17.15, sodnik: Kajtazović

Olimpija vstopa v tekmo s prednostjo 2:1, potem ko je na prvi tekmi v Ljubljani spreobrnila izid po zaostanku 0:1 in prišla do zmage z golom v 91. minuti. Celjani so si z golom v gosteh priigrali lepo izhodišče, obenem pa so imeli v prvem polčasu v Stožicah še tri velike priložnosti, in če bi zadeli, bi bili z eno nogo že v finalu. Celjani so trdno odločeni, da se še desetič uvrstijo v finale pokala, ki so ga doslej osvojili le enkrat. V minulih dneh so s posebno akcijo, na čelu katere je bil kar trener Dušan Kosič, vabili gledalce, da jih podprejo na eni najpomembnejših tekem sezone: »Prvič, odkar sem v Celju, vabim vse naše privržence, da pridejo na povratni obračun z Olimpijo in nas glasno podprejo. Naše moštvo si to zasluži.« Celjani so v štirih dneh doživeli poraza z Olimpijo in Mariborom, a so zapustili zelo dober vtis, kar jih navdaja z optimizmom, da bodo danes na kolena spravili Ljubljančane. Za napredovanje jim zadošča zmaga z 1:0. A za uspeh bo moralo mlado moštvo zmanjšati število naivnih napak, ki jih bolj izkušeni tekmeci znajo kaznovati.

Olimpija je sredi peklenskega tedna, ki se je začel s težko izbojevano zmago v Krškem, danes gostuje v Celju, v soboto jo čaka še veliki derbi z Domžalami. Na tekmi v Krškem se je prvič zgodilo, da je sicer izjemno mirni trener Olimpije Igor Bišćan med tekmo, ki je bila najslabša predstava te pomladi, kazal znake živčnosti. Po tekmi se je vidno oddahnil, saj je ekipa dosegla eno tistih zmag, s katerimi se osvajajo lovorike. Čeprav strokovno vodstvo rotira igralsko zasedbo, ekipa kaže prve znake utrujenosti in pomanjkanja svežine, kar je bila težava že v zaključku jeseni.

Verjetni postavi – Celje: Rozman, Pišek, Cvek, Pungaršek, Džinić, Požeg Vancaš, Stojinović, Brecl, Vidmajer, Lupeta, Vizinger. Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Zarifović, Štiglec, Miškić, Tomić, Savić, Alves, Čanađija, Issah. Naš namig: 0, v finale Olimpija.

Triglav – Maribor danes ob 15. uri, sodnik: Žganec

Ponedeljkova informacija, da je NK Maribor odpravil suspenz Zlatku Zahoviću, se je še kako poznala. Na včerajšnjem medijskem terminu je bila neobičajna gneča. Vendar Maribor ni spremenil ustaljene prakse in že uvodoma so sporočili: »Želja upravnega odbora kluba je, da se drugih zadev ne komentira.«

Fokus je na zaostali tekmi 20. kroga s Triglavom. Tista, za katero je Mitja Viler že svaril, naj se vijoličastim ne pripisuje avtomatsko treh točk. »Imajo sposobnost, da si lahko izberejo, katera tekma je zanje pomembna. Ne spomnim se, kdaj je bila v Kranju lahka tekma. Pa še nenogometni termin je,« zdaj opozarja Mitja Viler.

Vseeno informacija o Zahoviću moštva ni mogla zaobiti. »Malo smo v prvem trenutku o tem razmišljali, a so se stvari kmalu postavile v normalne tirnice. Mi smo se osredotočili na igrišče, druge stvari so za pisarno,« je dodal Viler. Darko Milanič je ocenil, da je fantom bistveno lažje kot drugim. »So mladi in imajo svojo pot. Ko sem bil njihovih let in imel jasen cilj pred seboj, se me take stvari niso pretirano dotaknile.« Zdaj ko ima, kot se je nasmejal, kakšno leto več, ve, kakšen mora biti odziv: »Da bo vsak od nas prevzel odgovornost.«

Vijoličasti se zavedajo, da je tekma zelo pomembna z več vidikov, najbolj zaradi lovljenja zaostanka za Olimpijo. »Pristop mora biti zelo podoben kot proti Celju, ko smo jurišali in bili zelo moštveni ter v trenutkih, ko je imel tekmec svoje akcije, zelo zbrani. Borba za vsak kvadratni meter!« Bo pa Milanič prisiljen v zamenjavo, saj se je poškodoval Martin Milec, za katerega še ne ve, kdaj se bo vrnil.

Siniša Brkić je začel precej rotirati kader, kar ne preseneča gleda na ritem in rezultate. Izgubili so ključni tekmi v Kidričevem in Krškem. Predvsem ga jezijo goli iz prekinitev in zapravljene priložnosti.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Bojić, Zec, Pušnik, Kuhar, Udovič, Kryezlu, Tojanić, Bukara, Šuljević, Poplatnik. Maribor: Handanović, Hodžić, Ivković, Šuler, Viler, Cretu, Pihler, Kramarić, Hotić, Mlakar, Zahović. Naš namig: 2