Tojnica, v kateri je maja lani zaradi požara v tovarni Kemis poginilo mnogo rib, je spet onesnažena. Občan, ki se je sprehajal ob potoku, je v ponedeljek ob pogledu na temno rjavo gladino vode videl poginule ribe, nos pa mu je motil smrad, ki je prihajal iz Tojnice. Na prizorišče so prišli kriminalisti in gasilci, ki so vzeli vzorce vode. Vzorčili so tudi predstavniki mobilnega ekološkega laboratorija Elme.

Pomrlo je okoli sto rib. Kaj je razlog za onesnaženje potoka in katera snov se je razlila v vodo, še ni znano. »Ne moremo ugotoviti, od kod je prišla izcedna voda,« je dejal predsednik vrhniške ribiške družine Vladimir Mikec. Na tem delu vrhniške občine poleg Kemisa delujejo tudi drugi potencialni onesnaževalci okolja. Najbližja soseda Kemisa Bernarda Kropf je včeraj povedala, da potok ni več temno rjave oziroma črne barve in da se je onesnažena voda očitno stekla v Ljubljanico.

Nezadovoljni z delom državnih služb

Kropfova je, kakor tudi vrhniška ribiška družina, obe sta udeleženki v postopku sanacije Tojnice, nezadovoljna z delom agencije za okolje, ki še ni izdala dopolnilne odločbe. Kropfova je dejala, da je že pred meseci na agencijo za okolje naslovila vprašanja v zvezi s sanacijo in da odgovorov še ni dobila. Prav tako ni bila obveščena, kako naj bi potekala druga faza oziroma nadaljnja sanaciji potoka. Podobne pomisleke ima nad delom inšpekcij.

»Nobena od pristojnih inšpekcij ni dala nikakršnega poročila v javnost. Niso obvestili ljudi, kaj so našli. Vse skupaj je čudno in prav moreče je, ker ne vemo, v kakšnem okolju živimo,« je povedala Bernarda Kropf. Da od agencije za okolje že več mesecev niso dobili nobenih informacij, pravi tudi predsednik vrhniške ribiške družine Vladimir Mikec. »Kaj bo z drugo fazo sanacije? Saj še prva ni bila končana, kot bi morala biti,« je dejal Mikec, ki se ne strinja s prvo fazo, ko Tojnice niso očistili do izlitja v Ljubljanico, ampak le v približno 160-metrskem pasu. Medtem pa kaže, da bo moral Kemis nekoliko seči v žep. Kot je včeraj povedal župan Vrhnike Stojan Jakin, je direktor agencije za okolje Joško Knez predlagal, naj Kemis s 30.000 evri financira občinski projekt, povezan z okoljem, kar naj bi vsebovala dopolnilna odločba, ko jo bodo izdali. Tega včeraj na agenciji za okolje niso komentirali.

Šlo naj bi za kompenzacijski ukrep, ki ima podlago v zakonu o varstvu okolja. »Gre za nekakšno kazen, ker ima Vrhnika zaradi požara manj obiskovalcev in s tem manj prihodkov,« je povedal Stojan Jakin in poudaril, da ta ukrep ne vpliva na druge postopke v primeru Kemisa. »Tega ni predlagala občina, ampak je agencija za okolje ugotovila, da ima to možnost. Povedali so mi, da v Sloveniji tega ukrepa v takšni obliki še niso uporabili,« je dodal Jakin. Našli so tudi že projekt, ki naj bi ga financiral Kemis, in sicer Pravljično pot na Malem placu.