– izvoz zajema več kot 70 odstotkov slovenskega BDP, zato je treba temu nameniti »posebno pozornost«,

– večja internacionalizacija pomembno pripomore k hitrejši rasti gospodarstva,

– slovenska podjetja so zaradi omejenosti trga primorana v internacionalizacijo.

K temu ni kaj dosti dodajati, a izkušnje v času samostojne Slovenije s takimi izrazi so slabe. Internacionalizacija je pravzaprav globalizacija. Ta je žal neizbežna, koristi pa samo državam, ki premorejo veliko prostega kapitala, ki bi ga rade na vsak način še obogatile. V prvi vrsti gre za ZDA, Nemčijo, Veliko Britanijo, Japonsko in Kitajsko.

Sam vidim v izrazu »internacionalizacija« iskanje opravičila za nadaljnjo razprodajo in krajo družbenega premoženja. Kar je še huje, sem spadajo tudi privatizacija zdravstva, šolstva, postopno ukinjanje in odmiranje socialne države.

SDH ima prav tako nalogo, njegovi nadzorniki bodo pod raznimi pretvezami odstavljali vse kadre, v katerih bodo videli oviro za svojo vlogo pri tem. Lep primer je Luka Koper, kjer so za odstavitev Matiča uporabili kadrovske rešitve pri zaposlovanju delavcev. Nova uprava ni naredila še ničesar, da bi kaj spremenila, a je poslušnejša za dosego drugih ciljev.

Ker globalizacije ne moremo ukiniti, jo lahko omejimo. To pomeni, da se ukineta SDH in DUTB in takoj prenehata razprodajo in krajo skupnega premoženja. V podjetja je treba pripeljati sposobna vodstva, pri čemer je treba preprečiti kakršen koli vpliv političnih strank. Po svetu je veliko dokazov, da lahko kakovostna vodstva učinkovito vodijo podjetja. Če jih le ne ovira politika.

Prepovedati je treba privatizacijo in internacionalizacijo storitev, kot so zdravstvo, šolstvo, komunalne storitve. Svež je primer delovanja ameriške zdravniške zbornice v Sloveniji, ki vsiljuje ameriški model, ki je dokazano najslabši. ZDA niso same pri takem početju, zvesto jim sledi EU.

Zanimiv podatek je, da v Sloveniji deluje 26 agencij na področju internacionalizacije, ki po besedah direktorice GZS skoraj ne sodelujejo. In dokazujejo slabo učinkovitost javne uprave tudi na tem področju.

Nekdanji premier se še vedno hvali, da so zmanjšanje brezposelnosti, večja gospodarska rast, povečanje naložb in rast bruto družbenega proizvoda zasluga vladavine njegove vlade. Dejstvo je ravno nasprotno, njegova vlada je vse skupaj bolj zavirala kot ne. V Dnevniku je bilo objavljeno sporočilo z naslovom: »Tujci zaupajo slovenskim podjetnikom, državi pa ne.« Mnogo milijonov evrov, ki jih podjetja zberejo za financiranje svoje globalne rasti, prav zaradi rigidne slovenske zakonodaje ostane v tujini. Objavljen je celo podatek, da kar 95 odstotkov od 140 milijonov evrov ostane v tujini. Če naši podjetniki želijo priti do tega denarja, morajo odpreti podjetja v tujini. Podobne očitke so tuji partnerji naslavljali na različne slovenske vlade že veliko let, spremenilo se je zelo malo.

Ne Počivalškovo ministrstvo v vladi, ki odhaja, ne GZS na tem področju nista naredila skoraj nič, znajo pa organizirati nekakšne nacionalne konference, ki so zaradi nepravega angažiranja metanje denarja skozi okno.

Če bo volilni sistem ostal tak, kot je, zaradi strankarskega udinjanja kapitalu in s tem povezano korupcijo tudi v prihodnje ne moremo pričakovati sprememb.

Zdravko PetričKostanjevica na Krki