Aleš Winkler, kozjerejec in sirar: Srečne koze, ki se prehranjujejo v naravnem supermarketu
Aleš Winkler je prišel na posestvo Kumparička pri Pulju naravnost iz hektične Ljubljane. Prvih 30 koz, ki jih je prej videl le na televiziji, in 30 hektarjev pašnikov skupaj s posestvom je kupil pred 15 leti in takoj postal eden najprepoznavnejših kozjih sirarjev na Hrvaškem. Dandanes Aleš skupaj s šestimi zaposlenimi vodi posestvo in izdeluje sir iz mleka približno 250 koz, ki se pasejo na 250 hektarjih zelenja in grmičevja na jugu Istre.
Aleš Winkler ima 250 koz, na katere pazi šest maremsko-abruških ovčarjev. Hranijo se na zemlji, na kateri uspeva več kot 180 različnih vrst trave oziroma grmičja. (Foto: Luka Cjuha)
Koza je simbol Istre, vendar so rejo koz v 20. stoletju prepovedali. Zdaj se počasi vračajo. Zakaj so izginile?