Načelni sporazum, ki so ga podpisali vsi člani začasnega sveta upnikov koncerna, predstavlja temelj in okvir za konkretno besedilo pogodbe o poravnavi na podlagi prijavljenih terjatev in njihovega pravnega statusa. Gre tako za zadnjo etapo pred končnim dogovorom, je izjavil Peruško po današnjem srečanju predstavnikov vlade, izredne uprave koncerna in Agrokorjevih dobaviteljev.

Elementi sporazuma so po njegovih besedah struktura nove skupine, obravnava terjatev in oblika njihovega izplačila, nova višina dolga skupine in njegova nova lastniška struktura, poseben dogovor z dobavitelji o izplačilu t. i. mejnih dolgov ter določila o izvajanju poravnave.

Peruško ni želel odgovoriti na novinarsko vprašanje o prihodnji lastniški strukturi skupine, a je dejal, da bo odražala obstoječo strukturo upnikov. Ob tem je večkrat izpostavil največjo upnico, rusko Sberbank, ki je prijavila za 1,1 milijarde evrov terjatev. Napovedal je, da bo več podrobnosti o načelnem sporazumu predstavil še danes.

Mediji so sicer poročali, da bosta imeli Sberbank in prav tako ruska VTB banka po trenutnem predlogu poravnave skupno od 30- do 46-odstotni lastniški delež v finančno prestrukturiranem koncernu. Lastniki obveznic koncerna naj bi imeli medtem po prestrukturiranju med 23 in 25 odstotkov delnic največje hrvaške gospodarske družbe. Bankam, ki poslujejo na Hrvaškem, naj bi pripadel desetodstotni delež, dobaviteljem pa osemodstotni.

Dalićeva: Agrokor en predstavlja več sistemske grožnje

Plenković je ocenil, da je načelni sporazum »pozitivna novica« ter da so v letu dni uspeli uresničiti nekaj temeljnih ciljev, ko so jih zastavili s sprejetjem zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih. Ob tem je izpostavil, da so preprečili finančno in gospodarsko krizo, ki bi jo čutili tudi v hrvaških sosedah, v katerih poslujejo družbe iz skupine Agrokor. Med temi je tudi Slovenija, saj je Agrokor večinski lastnik Mercatorja. Prepričan je, da bo do 10. julija, ko poteče podaljšani rok izredni upravi v koncernu, dosežen tudi končni dogovor.

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je izpostavila, da Agrokor ne predstavlja več sistemske grožnje ter da je bil načelni sporazum dosežen kljub »vsem pritiskom in nasprotovanju tistih, ki niso želel, da bi bil postopek izredne uprave uspešen«.

V hrvaškem saboru bo predvidoma v četrtek sicer potekala razprava o odpoklicu Dalićeve. Opozicija zahteva njen odstop zaradi vloge v »aferi svetovalci«, zaradi katere je odstopil prejšnji izredni pooblaščenec v koncernu Ante Ramljak.

Peruško je danes povedal, da bodo v naslednjih desetih dneh končali analizo vseh pogodb s svetovalci Agrokorja in jo predstavili javnosti. Povedal je, da podjetje Texo Management, v katerem je delal Ramljak, preden je prevzel posle v koncernu, še naprej opravlja svetovalne posle za Agrokor. Ravno Ramljakova povezanost s Texo Managementom je bila glavni razlog za Ramljakov odstop konec februarja letos.

Medtem pa na londonskem sodišču poteka obravnava o zahtevi Hrvaške za izročitev dolgoletnega predsednika uprave Agrokorja, ki je pred obtožbami o finančnih malverzacijah v koncernu pobegnil v britansko prestolnico.