Na tekmovanju v Dorkingu v britanskem okrožju Surrey se je v nedeljo v spretnosti preizkusilo kar 20 parov iz različnih delov sveta. »Pogoj ni, da sta poročena (vsaj ne eden z drugim), pomaga pa, če sta vsaj prijatelja,« so organizatorji zapisali v navodilih za tekmovalce. Po pravilih je morala biti vsaka tekmovalka stara vsaj 18 let in težka nad 50 kilogramov (če je katera tehtala manj, so moškemu oprtali še dodaten nahrbtnik s konzervami fižola). Ženske prenašajo na različne načine, med težjimi pa je tisti, ko ženska moškemu okoli vratu ovije noge, sama pa z glavo binglja proti tlom.

Nagrada: sodček lokalnega piva

Najhitrejši je bil domačin Chris Hepworth, ki ga je najbolj izmučil 15-metrski klanec, poročajo britanski mediji. Njegova soproga pa je komentirala, da je bil zanjo bolj naporen spust po hribu navzdol, kot pa »hoja« navzgor. Julija se bosta na Finskem udeležila svetovnega prvenstva: »Morda nama uspe zmagati tudi tam.« Za zmago sta si prislužila sodček lokalnega piva.

Izključena ni niti smrt na progi

Organizatorji so še pred začetkom tekmovalce opozarjali, da gre za nevarno početje ter da poškodbe niso izključene. »Lahko si zlomite kakšno kost, dobite podplutbo, si poškodujete obraz, v skrajnem primeru lahko poškodba privede tudi do smrti. A naj vas to ne odvrne od tekmovanja!« so v šaljivem tonu pozvali sodelujoče. Kdo je »ženo« izpustil, je prejel kazen. Te verjetno niso dali tekmovalcu, ki mu je spodrsnilo v blatu, ženska pa je z glavo naprej padla na tla. Kakšne poškodbe je utrpela, ni znano, so jo pa reševalci s proge odnesli na nosilih.

Nenavadno tekmovanje temelji na finski legendi o roparju Ronkainenu, ki je s svojo tolpo napadal vasi ter poleg različnih vrednih stvari ugrabljal tudi ženske. Tekmovanja sama pa naj bi začeli organizirati že v 8. stoletju.