Tu gledamo televizijo, brskamo po internetu ali pametnem telefonu, poslušamo glasbo, izvajamo jogo, meditiramo … V hitrem tempu sodobnega življenja je spalnica pravo zavetje, a pogosto spregledana, celo zanemarjena soba. Zato je skrajni čas, da ji s prijetno ureditvijo povrnemo pomembno vlogo prostora, kjer se dobro spočijemo in si napolnimo baterije.

Vgradne omare in pretirana posteljna vzglavja

Med letošnjimi vodilnimi trendi v urejanju spalnice so vgradne omare in drugo konkretnemu prostoru prilagojeno pohištvo za shranjevanje. Strokovnjaki za notranji dizajn že dalj časa svetujejo, naj ne kupujemo kompletov spalničnega pohištva, ki delujejo preveč uniformirano. Poleg tega omar, ki jih dobimo v setu, ponavadi ne moremo primerno umestiti v prostor, ki je na voljo. Idealna rešitev so vgradne garderobne omare po meri do stropa, katerih notranjost lahko naročimo po željah in potrebah: obešala za oblačila, predale, izvlečne police, police za čevlje – in to ločeno zanjo in zanj. S takšno ureditvijo spalnice nam nenadoma ostane več prostora, ki ga izkoristimo za postavitev priročne klopce ob vznožju postelje ali udobnega naslonjača za branje ob oknu.

Udobna postelja je predpogoj, da se zjutraj zbudimo spočiti in z lahkim korakom vstopimo v nov dan. Če je le mogoče, izberite čim širšo, da imate s partnerjem dovolj prostora za spanje (in druge posteljne dejavnosti). Nikakor ne smete zanemariti kakovostnega ležišča, ki odlično podpre telo med spanjem in nam omogoči resnično dober počitek, ki ga tako potrebujemo. Dizajn postelje je stvar osebnega okusa, čeprav drži, da se v zadnjih letih uveljavljajo tako imenovane postelje »box spring« z visokimi vzmetnicami za še bolj udobno spanje kot na oblačku. Ne glede na videz postelje in vrsto vzmetnice pa nikakor ne boste zgrešili, če ji dodate vpadljivo posteljno vzglavje. Letos so pretirano velika vzglavja, ki segajo vse do stropa, še posebno modna. Takšen dodatek, ki je estetski poudarek spalnice, deluje nadvse luksuzno, še zlasti če je vzglavje preoblečeno v kakovostno tkanino ali usnje.

Razpoloženjska razsvetljava ob bogatih barvah

Morda je slišati nenavadno, toda spalnica je tisti prostor v stanovanju, kjer je pravilna razsvetljava še posebno pomembna. Od razpoloženjskih svetilk do stropnih svetil, katerih svetlobo lahko uravnavamo – gre za to, da nadzorujemo raven svetlobe, kot nam najbolj ustreza. Ste vedeli, da bi morali svetlobo pridušiti vsaj uro prej, predem ugasnemo luč, da se naši možgani prilagodijo in lažje zdrsnemo v krepčilni spanec? Zelo modna izbira so viseče svetilke, ki spalnici dodajo dramatični dekorativni nadih. Skupina dveh ali treh visečih svetilk lahko igrivo nadomesti klasično nočno lučko. Ob prostor za počitek in branje z naslonjačem dodajte visoko stoječo svetilko, če pa želite še bolj razpoloženjsko obarvano spalnico, izberite svetlobne LED-trakove, ki jih namestimo ob robu stropa ali pod posteljni okvir.

Sodobno spalnično pohištvo se ponaša z brezčasnimi čistimi linijami, dopolnjujejo pa ga teksture različnih materialov, denimo lesa, kovine ali nadvse modnega betona, in barvni poudarki. Letos je na splošno še posebno modno pohištvo temnih barv. Če je vaša spalnica v trendu, toliko bolje, seveda pa jo lahko v svežo podobo z letošnjo letnico preoblečete tudi z dodatkom drznih barv na stenah, ki sledijo smernicam vodilnih barvnih trendov. Močne barve, kot so smaragdno zelena, bogato vijolična ali temno modra, poleg dnevnih sob in kuhinj zdaj zavzemajo še spalnice. Če niste dovolj pogumni za izbiro teh draguljastih odtenkov, jih dodajte v prostor z detajli, kot so dekorativni predmeti, okrasne blazine, posteljnina in pregrinjala. Morda se vam zdijo temnejše barve, ko smo vstopili v pomlad, premočne, a to je bistvo novega trenda – najti lepoto v nepričakovanem.

Trend, ki slavi nepopolnost – vabi-sabi

Veliki trend letošnjega leta je starodavna japonska tradicija vabi-sabi, ki slavi avtentičnost in nepopolnost. Vplive te filozofije najdemo tako v notranjem dizajnu kot na drugih področjih življenja. Preprosto povedano gre za sproščen videz, ki je v nasprotju s popolnim redom, kakršnega običajno vidimo na bleščečih fotografijah stanovanjskih prostorov. Medtem ko je v zadnjih letih prevladoval danski koncept domačnega življenja hygge, vabi-sabi išče lepoto v nepopolnosti. Življenje ni popolno in tudi naši domovi niso taki – pomembno je, da ostanemo zvesti sebi in slavimo življenjske napake. Zato tudi ni nujno, da so posteljne rjuhe poravnane in da je pregrinjalo povsem na mestu, pa tudi tkanine so naravne, z nedokončanimi robovi, za piko na i pa poskrbijo okrasni predmeti naravnih, asimetričnih oblik.

Vir: priloga Nika