Če se je po volitvah za trenutek zazdelo, da je nemogoče mogoče in da bo Italija po volitvah dobila »neverjetno« koalicijo protivladnega Gibanja petih zvezd in nacionalistične Lige, nekdanje Severne lige, ki se je razširila čez cel škorenj, zdaj kaže, da je Italija dobila le še eno politično žajfnico. Poskus povezovanja koalicije desnosredinskih strank in Gibanja petih zvezd se vse bolj zapleta, »grožnje« z novimi volitvami je slišati tako na eni kot na drugi strani.

Desnica se spet povezuje

Iz volitev je kot najmočnejša posamična stranka izšlo Gibanje petih zvezd Luigija Di Maia, ki je pred odhodom Italijanov na volišča zatrjevalo, da ga ne zanima koalicija z nobeno od etabliranih strank. A si je kmalu po volitvah tudi premislilo. Toda koalicija treh desnosredinskih strank (Liga, Naprej, Italija in Bratje Italije) z močnim prispevkom še vedno popularnega staroste italijanske politike, enainosemdesetletnega Silvia Berlusconija, znanega tudi kot Vitez, je dobila 37 odstotkov glasov in zahteva premierski položaj.

Pogajanja o morebitni nenavadni koaliciji med Petimi zvezdami in desnosredinsko koalicijo so kaj hitro zašla v slepo ulico. Vodja Lige Matteo Salvini, kot kaže, ne bo razdrl predvolilne koalicije zato, da bi vladal z Gibanjem, ki je nenadoma postalo odprto za dialog tudi z doslej vladajočimi demokrati. V Gibanju pa se ne vidijo v koaliciji z Berlusconijevo Naprej, Italija.

Zato bi, kot je dejal Di Maio, raje začeli vsaj pogovore, če že ne takoj stopili v zavezništvo z doslej vladajočo demokratsko stranko, ki pa je zelo razočarana po volilnem rezultatu s 23-odstotno podporo volilcev, kar so sami označili za »volilni polom« in so v fazi razpadanja. Povezovanju z demokrati pa na desni sredini odločno nasprotuje vodja Lige Salvini. Ne vidi jih v nobeni vladajoči kombinaciji in sporoča, da gre raje znova na volišča, kot da bi se kakor koli povezoval z doslej vladajočo stranko, ki jo je vodil »v izjavah in odločitvah včasih malo prehitri« Matteo Renzi, po njegovem odstopu pa je bil premier vse bolj priljubljeni umirjeni Paolo Gentiloni.

Desna sredina strnila vrste

V času po volitvah so tudi znotraj desnosredinske koalicije prišle na dan razpoke, vidne že pred volitvami. Med drugim imajo različne poglede na Evropsko unijo in vlogo Italije v njej. Vprašanje je tudi, ali bi se Berlusconi kljub izjavam, da mu po letih vladanja ne gre več za položaj in vpliv, sprijaznil z mestom drugorazrednega politika ali politika v senci.

Nedeljski pogovori treh desnosredinskih koalicijskih strank so bili namenjeni temu, da strnejo vrste po pestrem povolilnem dogajanju in prvem krogu pogovorov o mandatarju, ki jih je opravil predsednik države Sergio Mattarella. Liga, Naprej, Italija in Bratje Italije so po pogovorih objavili skupno izjavo, v kateri napovedujejo enotni nastop v drugem krogu pogovorov, ki jih bo Mattarella opravil predvidoma ta teden. Zapisali so, da je njihova koalicija dobila skoraj 40 odstotkov glasov in nedvoumno nalogo, da oblikuje vlado. O novih pogovorih z vodstvom Gibanja petih zvezd pa je Salvini dejal, da ni nobenega razloga za nova srečanja. »Lahko sestankujemo vsak dan, a če se ne premaknemo, je to odveč. Sicer pa imamo mobilne telefone!«

Di Maio je na to včeraj že odgovoril z besedami, da obstaja »ničelna možnost«, da bi šlo Gibanje v koalicijo z vsemi tremi strankami desne sredine. Morda je vse skupaj še vedno le taktiziranje, a vseeno se zdi, da so Italijani medtem korak bliže ponovnemu odhodu na volišča.