Izredno velika pozornost bo v ZDA danes in jutri usmerjena v kongres, kjer bo pričal ustanovitelj in šef Facebooka Mark Zuckerberg. Kongresniki in senatorji so si že večkrat zaželeli takšno zaslišanje, pa je Zuckerberg v ogenj pošiljal svoje namestnike. Zdaj pa ga je pred ameriške parlamentarce končno pripeljala afera Cambridge Analytica oziroma očitna zloraba podatkov več deset milijonov uporabnikov njegovega družbenega omrežja.

Politični opazovalci ocenjujejo, da gre verjetno za najodmevnejše pričanje v kongresu po tistih o finančni krizi pred skoraj desetletjem. Zuckerberg bo sodeč po vnaprej pripravljeni izjavi osebno prevzel odgovornost za zlorabo podatkov uporabnikov v politične namene in za druge afere, vključno z zlorabo Facebooka za poskuse vpliva na ameriške predsedniške volitve, za širjenje lažnih novic in sovražnega govora. »Zdaj je jasno, da nismo storili dovolj, da bi preprečili zlorabo. To velja za lažne novice, tuje vmešavanje v volitve in sovražni govor kot tudi zaščito podatkov,« piše v vnaprej pripravljeni izjavi Zuckerberga. »Svoje odgovornosti nismo razumeli dovolj široko, kar je bila velika napaka. Bila je moja napaka in žal mi je. Facebook sem ustanovil, vodim ga in za to, kar se tu zgodi, sem odgovoren,« še piše v izjavi, ki so jo objavili v kongresu.

Danes bo Zuckerberg pričal v senatu pred odboroma za pravosodje in trgovino, ki bosta imela skupno zasedanje, jutri pa v predstavniškem domu pred odborom za energetiko in trgovino. Opazovalci pravijo, da bo pričanje pomembno tako za ugled Facebooka kot za vrednost njegovih delnic. ba, agencije