V javni zdravstveni sistem letos prihaja vrsta mladih zdravnikov. Na spomladanskem razpisu specializacij, ki bo predvidoma objavljen v prihodnjih dneh, bo na voljo okoli 300 mest, jeseni pa še 150. Veliko dodatnih zdravnikov bo v prihodnjih letih na primer začelo delati v družinski medicini, pediatriji, psihiatriji, radiologiji in urgentni medicini.

Izbirajo lahko tudi med specializanti

Kandidatov bi bilo lahko skoraj 400; poleg specializacij za sveže diplomante bodo mesta med drugim na voljo tudi za tiste, ki doslej niso prišli do (želene) specializacije. V urgentni medicini na primer se obeta okoli 17 specializacij na leto, je pojasnil predstavnik Zdravniške zbornice Slovenije Gregor Prosen. V slovenskem prostoru se ti strokovnjaki izobražujejo šele v zadnjih letih, ker jih bo na urgencah vse več, pa se bodo lahko druge stroke postopoma umikale iz nujne pomoči. Na novo pa v slovenskem zdravstvu uvajajo specializaciji iz žilne kirurgije ter alergologije in klinične imunologije, je dodal Prosen.

Pacienti so nedavno dobili možnost, da si osebnega zdravnika izberejo tudi med mladimi strokovnjaki v četrtem letu specializacije. Podatki, koliko ljudi v Sloveniji je do zdravnika prišlo po tej poti, še niso na voljo. Po opažanju Prosena pa se je novost dobro prijela. »Ko se o njej vsi strinjajo, je ta možnost zagotovo smiselna.«

Za enakomernejši dostop

Specializacije zdravnikov po novem razpisujejo po dveh tirih. Doslej je moral posameznik, ki se je potegoval za mesto v posamezni regiji, kasneje v tej regiji tudi delati. A znotraj regije so bila tako mestna središča, ki so za mlade zdravnike privlačnejša, kot kraji, ki se jim raje izognejo. Po novem bodo del razpisa izpeljali na nacionalni ravni, zdravniki pa se bodo po opravljeni specializaciji zaposlili v poljubni ustanovi. A ne brez obveznosti: eno od zaposlitev, ki bodo na voljo, bodo morali sprejeti v roku treh mesecev. Nekatere manjše bolnišnice in odročnejši zdravstveni domovi, ki bi sicer le stežka prišli do dodatnih zdravnikov, pa se bodo lahko s specializanti tesneje povezali. Mladi zdravnik bo imel tako jasneje zagotovljeno pot, a bo moral v izbrani bolnišnici ali zdravstvenem domu nekaj časa ostati.

Cilj je, da bi bili v prihodnje zdravniki v slovenskem zdravstvu čim bolj enakomerno razporejeni, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. V Združenju zdravstvenih zavodov ocenjujejo, da gredo spremembe v pravo smer. »Manjši zavodi bodo lažje prišli do specialistov,« ocenjuje direktor združenja Metod Mezek. Po njegovem pa se bodo morali nekateri zdravstveni domovi in bolnišnice pri nagovarjanju mladih zdravnikov poslej tudi bolj potruditi.