Ko sta se zakonca Mašek iz Češke znašla v Šobcu, se nista prav dobro zavedala, kje sta pristala. Na poti na Hrvaško, kjer bosta dopustovala na obali, sta iskala prijetno prenočišče in kampov, ki so bili odprti in še blizu avtoceste, da ne bi predaleč skrenila s poti in si jo zaradi prenočevanja podaljšala, v zadnjih dneh ni bilo veliko. Kako prostoren in urejen je kamp Šobec, sta doumela šele naslednje jutro, ko sta se pred nadaljnjo potjo odpravila na sprehod s svojim ljubljenčkom Atlasom, pripovedujeta. »Opazila sva, da kamp na veliko preurejajo. Neverjetno, kako prostoren je. Prihodnje leto prideva sem na počitnice,« sta bila navdušena.

Dolga zima premaknila načrte

»Pred štirinajstimi dnevi je naokrog ležalo še več kot deset centimetrov snega. A kamp smo odprli, ker smo želeli ujeti prvi val obiskovalcev, ki se na počitnice odpravijo med velikonočnimi prazniki,« pravi direktor kampa Šobec Uroš Ambrožič. Največ je sicer prehodnih gostov, ki se, podobno kot naša dva sogovornika, v teh dneh ustavijo samo za prenočevanje. Vendar pa so našteli tudi nekaj gostov, ki v Šobcu tudi v teh dneh ostajajo dlje.

Če so bile številne novosti na začetku lanske sezone skrite pod zemljo, saj so preurejali napeljave in čistilno napravo, so letošnje več kot očitne. Velik osrednji objekt ob jezeru iz stekla in lesa, katerega gradnja se bliža koncu, delno že deluje – trgovina v njem je že odprla svoja vrata, v prihodnjih dneh jih bo še restavracija, v objektu pa bodo tudi klubski prostori. Da prvi gostje v kampu niso lačni, so odprli staro restavracijo. »Pred letošnjo sezono smo jo nameravali podreti, vendar je bila zima res dolga in prvih gostov ne moremo gostiti brez delujoče restavracije,« pravi Ambrožič.

Podiranje objektov, na območju katerih bo zrasla komfortna cona z več kot 50 parcelami, bo sledilo jeseni. Kar 150 parcel ob Savi Dolinki in ob jezeru so že preuredili v komfortne oziroma nadstandardne. Nekatere med njimi merijo tudi do 200 kvadratnih metrov, opremljene pa so s priključki za elektriko, vodo in nekatere tudi s priključkom za odplake. »To so stvari, ki so jih gostje doslej pogrešali in so povpraševali po njih. Seveda bo počitnikovanje v tem delu kampa dražje.« Nespremenjene ostajajo druge parcele v osrednjem delu kampa, dodaja Ambrožič in navaja, da je mest v kampu skupno 400.

Razmišljajo o širitvi

Pred letošnjo sezono so v kampu uredili še dodatne sanitarije na spodnjem delu blizu reke, na petih delih kampa pa so na novo uredili manjša igrišča. Večjemu otroškemu igrišču ob jezeru se bo kmalu pridružilo še eno večje otroško igrišče, ki ga bodo jeseni začeli urejati ob teniških igriščih pred vstopom v kamp. Tam bodo uredili tudi tematsko pot oziroma trim stezo. »Razmišljamo pa tudi o širitvi kampa. Radi bi postavili neke vrste glamping, vendar povsem drugačen od doslej znanih in ovit v povsem svojo zgodbo,« opisuje Ambrožič in dodaja, da se bodo jeseni lotili pridobivanja dovoljenj in dokončnega oblikovanja ideje, ki jo bodo izvedli kasneje.

Novosti, ki so in bodo zaživele v teh dneh, so po Ambrožičevih grobih ocenah stale skoraj pet milijonov evrov. V kampu si ponovno obetajo dobro sezono, če jim bo le vreme služilo. Lani so postavili rekorde tako po številu gostov, teh je bilo blizu 50.000, kot po številu nočitev, ki so jih našteli skoraj 140.000. V prihodnje pa bi radi predvsem spomladi in jeseni, ko se v kampu ustavljajo prehodni gostje, podaljšali povprečno dolžino bivanja. Ta zdaj v povprečju znaša 3,3 dneva, radi pa bi jo zvišali vsaj na štiri dni.