Sodni epilog pol milijona evrov težkega ropa draguljarne Malalan v središču Ljubljane izpred več kot dveh let za zdaj ostaja dokaj klavrn. Eden izmed storilcev še ni identificiran, osumljeni Ivan Marković za slovensko pravosodje ostaja le obraz na razpisani tiralici, Petar Škoro je bil po napaki tožilstva oproščen ropa, Djordja Vostinića pa danes na sojenje ni bilo, ker je v ljubljanskem priporu zmanjkalo pravosodnih policistov, da bi ga pospremili do 2,1 kilometra in sedem minut vožnje oddaljenega sodišča. Zaradi kadrovske stiske med pazniki se namreč še vedno dogaja, da pravosodnih policistov za spremstvo pripornikov ali zapornikov enostavno zmanjka. Sodnica, tožilka, odvetnica, sodni tolmač in oškodovanec Peter Malalan, ki je novinarjem pojasnil, da preiskovalci še niso našli za 449.000 evrov dragocenih ur, so tako zaman prišli na sodišče.

Razbili vitrine in ustrelili zaposlenega

Djordje Vostinić bi se moral danes dopoldne na predobravnavnem naroku pred ljubljansko sodnico Ireno Škulj Gradišar izreči o krivdi za domnevno sodelovanje pri ropu 3. februarja 2016 na Mestnem trgu.

V žensko preoblečen moški je tedaj pozvonil na vratih draguljarne, ko mu je prodajalka odprla, pa sta v notranjost vpadla še dva njegova pajdaša. S kladivi so razbili več vitrin in iz njih pobrali dragocene ure. Rop je še posebej močno odmeval, saj se je za roparji pognal eden izmed uslužbencev draguljarne, ki so ga roparji s pištolo ustrelili v nogo.

Vostinićeva zagovornica Anka Kozamernik nam je po preklicani obravnavi dejala, da streljanja njeni stranki ne očitajo, ga pa tožilstvo dolži sodelovanja pri ropu. Kozamernikova je bila tudi pričakovano nezadovoljna s preložitvijo predobravnavnega naroka, saj je Vostinić v priporu, priporne zadeve pa se morajo obravnavati prednostno.

Oropal tudi Zlatarno Celje

Obtoženi Vostinić, ki ima srbsko in francosko državljanstvo, se je z ljubljanskim sodiščem v preteklosti že spoznal. Septembra 2016 je na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal rop Zlatarne Celje v Nazorjevi ulici v Ljubljani, ki ga je skupaj skupaj z Vladimirjem Nilovićem izvršil konec maja 2016. Takrat ju je med begom opazil policist (v civilu, saj ni bil v službi), ki jima je sledil in aktiviral svoje kolege, tako da so roparja aretirali že neposredno po ropu v Puharjevi ulici. Vostinić, ki je bil že obsojen v Belgiji in Luksemburgu, iščejo pa ga tudi v Nemčiji, je tedaj z ljubljanskim tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde in sprejel kazen leto in deset mesecev zapora. Konec letošnjega marca je to kazen že odslužil, vendar pa je ostal za rešetkami. Zanj je namreč začel veljati pripor zaradi njegove domnevne vpletenosti v rop draguljarne Malalan.

Skoraj pol milijona evrov težkega ropa pa je že pravnomočno oproščen Srb Petar Škoro. »Čeprav vemo, da je kriv, ga nismo mogli obsoditi, ker smo vezani na obtožbo,« je njegovo oprostilno sodbo pospremil ljubljanski sodnik Zvjezdan Radonjić. Škoro je bil sicer obtožen, da je v ukradeni toyoti čakal na pajdaše, saj so njegove sledi našli na volanu, notranji ročici voznikovih vrat in parkirnem listku v avtomobilu. Toda tožilstvo je po pričanju ljubljanskega redarja, ki naj bi videl Škora sesti v avto na sopotnikov sedež, tako spremenilo obtožnico, da je bila ta po mnenju sodišča v nasprotju sama s seboj, pa tudi z dokazi v spisu. Tako je bil Škoro oproščen sodelovanja v ropu in obsojen le na 10 mesecev zapora zaradi ukradene toyote.