»Lufthansa mora za torek odpovedali več kot 800 od načrtovanih 1600 letov, vključno z 58 leti na dolge razdalje. Odpoved bo prizadela okoli 90.000 potnikov,« so v sporočilu za javnost zapisali v Lufthansi in dodali, da bodo že v sredo storitve nemotene. Kot poroča dpa, bodo v torek med 5. in 18. uro stavkali letališki gasilci in del zaposlenih na letališču.

Frankfurtsko letališče, največje v Nemčiji in eno največjih v Evropi, je na spletni strani potnike že obvestilo o pričakovanih »precejšnjih zamudah in odpovedih letov«. Potnike so prosili, da pri izbranih prevoznikih preverijo, ali je njihov načrtovan let odpovedan.

V Adrii priporočajo, da potniki potujejo z ročno prtljago

V Adrii Airways letov kljub napovedani stavki ne bodo odpovedovali, so v letalskem prevozniku pojasnili za STA. Potnikom svetujejo, da se pravočasno prijavijo na let, preverijo svoje rezervacije in potrebne osebne dokumente. V izogib morebitnim nevšečnostim na nemških letališčih pa potnikom v Adrii priporočajo, da potujejo z osebno prtljago.

Torkova opozorilna stavka bo prizadela še letališča v Münchnu, Kölnu in Bremnu. Poleg letalskega prometa je motnje pričakovati v lokalnem potniškem prometu, stavkali pa bodo tudi v vrtcih in bolnišnicah. Kot poroča dpa, bodo stavko občutili v Berlinu, na Bavarskem ter v Severnem Porenju-Vestfaliji.

Stavkovne aktivnosti sindikati načrtujejo med 10. in 13. aprilom, s čimer stopnjujejo pritisk na delodajalce, da tudi zaposleni v javnem sektorju požanjejo del dobrih rezultatov največjega evropskega gospodarstva.