»Naši vojaški specialisti so obiskali to območje in niso našli nobenih sledi klora ali kake druge kemične substance, ki bi jo uporabili proti civilistom,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil Lavrov.

Kljub tem trditvam so v Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) že napovedali, da bodo tudi sami preverili, kaj se je dogajalo v Dumi. Kot je povedal generalni direktor organizacije Ahmet Uzumcu, so že izvedli preliminarne analize, na teren pa so poslali tudi posebno skupino, ki bo poskusila ugotoviti, ali je bilo uporabljeno kemično orožje. Lavrov se je sicer odzval tudi na današnji napad na sirsko vojaško letališče v pokrajini Homs. Po besedah Lavrova so tako v Damasku kot v Moskvi odgovornost za ta raketni napad pripisali Izraelu. Lavrov je dejal, da gre za »zelo nevaren razvoj dogodkov«. »Upam, da vsaj ameriška vojska in države, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, to razumejo,« je dejal Lavrov.

V tem napadu je bilo ubitih najmanj 14 vojakov, med njimi tudi Iranci, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. V tej bazi naj bi bili sicer nameščeni tudi borci libanonske šiitske milice Hezbolah, še navaja AFP.

V Washingtonu in Parizu so zanikali vpletenost v ta napad, sta pa predsednika obeh držav, Donald Trump in Emmanuel Macron pred tem napovedala oster odgovor na domnevni kemični napad v Dumi. O tem domnevnem kemičnem napadu naj bi še danes razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, še poroča AFP.

Mattis v odgovoru na kemični napad ne izključuje ničesar

Ameriški obrambni minister James Mattis je danes dejal, da v odgovoru na sobotni domnevni napad s kemičnim orožjem v sirski Dumi, ki je zahteval več deset življenj, ne izključuje ničesar, vključno z vojaškim posredovanjem. Moskvi je pripisal odgovornost za to, da je v Siriji še vedno kemično orožje.

»Najprej moramo preveriti, zakaj se kemično orožje še vedno uporablja, če pa je bila Rusija določena za poroka za uničenje vsega kemičnega orožja,« je ob obisku katarskega kolega, šejka Tamima bin Hamada al Tanija v Pentagonu dejal Mattis.

Rusija je bila za poroka za uničenje vsega sirskega kemičnega orožja določena septembra 2013, vendar je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada kasneje domnevno to orožje še večkrat uporabil proti sirskim upornikom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.