Uprava je danes popoldan prejela poročilo o patomorfološki preiskavi ptic, ki so jih po sobotnem poginu na območju Ptuja poslali na preiskave v laboratorij za kužne bolezni perutnine in ptic. »Vzrokov pogina ob pregledu trupel in organov poginulih živali niso uspeli ugotoviti, zato so bili organi in vsebina prebavnega trakta ter brisi poslani v nadaljnje virološke in bakteriološke preiskave. Na odvzetih vzorcih bodo opravili tudi kemijske in histološke preiskave,« so sporočili.

Veterinarski inštitut je sicer upravo obvestil še, da so molekularne preiskave odvzetih vzorcev na aviarno influenco (ptičjo gripo) končane in da so bili vsi vzorci negativni. To pomeni, da prisotnosti virusa ptičje gripe niso potrdili.

Končni rezultati bodo najkasneje v dveh tednih

Končne rezultate ostalih preiskav pričakujejo v roku od sedem do 14 dni.

Minuli vikend so na območju Ptujskega jezera našli več deset mrtvih rečnih galebov in opazili tudi nenavadno vedenje nekaterih ptic. V soboto so našli okoli 130 poginulih ptic, nekaj pa tudi v nedeljo, je danes za STA povedal Dominik Bombek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Poginuli ptiči bi bili lahko razpršeni tudi po širšem območju.

Ptiči, ki se tako množično zastrupijo, kot kaže v tem primeru, so se zastrupili nekje na prehranjevališču, je dejal Bombek. Prehranjujejo se lahko ali na vodni površini ali zunaj vodnih površin.

V tem času je to velikokrat na njivskih površinah, je dejal Bombek in opozoril, da je snov morala biti zelo toksična. In če je tako toksična snov prisotna v naravi, se lahko spira v vodotoke ali prehaja v prehrambeno verigo in je tako nevarna tudi človeka.