Pri nas ni nič drugače. Ne samo da se dovoljuje uporaba simbolov, dovoljujejo se še hujše stvari, ki so podlaga nacifašizma: opravičuje se kolaboracija z okupatorjem, izkazujejo se pietetne časti izdajalcem, izdajalci se rehabilitirajo, dovoljeno je delo domobranske politične organizacije Nova slovenska zaveza, na TV Slovenija je dovoljena oddaja »Pričevalci«, ki jo vodi Jože Možina. Vse z namenom, da se spreminja zgodovina, da se nekdanje izdajalce danes spreminja v žrtve.

Če je Možina raziskovalec za neraziskana področja, naj razišče trgovino z orožjem, divjo privatizacijo, denacionalizacijo Demosove vlade in področje RKC. Mi smo področje NOB raziskovali 4 leta v boju z vašimi »pričevalci«, ki so bili na strani okupatorja in so se bojevali proti lastnemu narodu. Ob koncu tretjega rajha je RKC prek Vatikana zagotavljala dokumente za pobeg vojnih zločincev v države Južne Amerike. Vidno vlogo pri tem je imel ustaški duhovnik in uslužbenec ustaškega režima v Vatikanu Krunoslav Draganović. Mogoče je bil kdo tudi iz Slovenije?

Ne sme nas presenečati uporaba sovražnih simbolov v Sloveniji in na Hrvaškem, saj v obeh državah dovoljujejo Cerkvi dejavnost zunaj njenih okvirov, kar je v nasprotju z ustavo. Dobra podlaga za oživljanje nacifašizma so tako toleranten odnos oblasti do pojavov nacizma kot tudi ideološke razprtije v družbi in rehabilitacije zločincev. Pozablja se, da za nacizem ne obstajajo meje. Hitler ni bil zadovoljen z Evropo, hotel je ves svet. Če se bomo še naprej tolerantno obnašali do teh pojavov, se bo v glavah obritoglavcev rodil nov Hitler, ki bo še hujši od prvega. Ta novi Hitler bo revanšist in samo vprašanje časa je, katera generacija bo nova žrtev.

Zato je nujno, da ne pozabljamo vsakodnevno opozarjati na zločine tistih, ki jim danes oblast dovoljuje uporabljati njihove simbole. Danes simboli, jutri dejanja. Ne pozabimo, da je zaradi njihovih zločinskih simbolov samo v Sloveniji umrlo skoraj 100.000 ljudi. In zato sem se oglasil, da opomnim: »Nikoli več!«

Boro Kukić, Radovljica