Slovenski rokometaši so se v Trbovljah predstavili prvič po juliju leta 2016, ko so na pripravljalni tekmi pred OI v Riu premagali Tunizijo z 39:24. V polni dvorani je v soboto domača godba na pihala najprej odigrala himni obeh držav, nato pa se je na parketu plesalo le po slovenskih rokometnih notah. Ekipa selektorja Veselina Vujovića (med gledalce je preselil sedmerico izmed 23 igralcev: Matevža Skoka, Urbana Lesjaka, Matica Verdinka, Maria Šoštariča, Igorja Žabiča, Aleksa Kavčiča in Jaka Malusa) je imela v 18. minuti že šest golov prednosti (11:5), pet minut kasneje pa prvič plus sedem (14:7).

Belorusi, ki se tudi pripravljajo na dodatne kvalifikacije proti Avstriji, so bili na začetku drugega polčasa na robu poloma. K njihovemu zaostanku za osem golov (12:20, 14:22) je z nekaj obrambami prispeval tudi reprezentančni debitant Jože Baznik, član francoskega Aixa. Toda nato je spet prišel slovenski mrk, med katerim so Belorusi v petih minutah naredili delni izid 5:0 in se sredi drugega polčasa približali na 19:22. Toda njihove ofenzive je bilo hitro konec, kajti Slovenci so se po minuti odmora in vrnitvi nekaterih članov udarne zasedbe le prebudili. Prednost je spet začela skokovito naraščati in v končnici je dvakrat spet znašala rekordnih osem (33:25, 34:26).

Mlajše je zajela panika

S sedmimi goli je bil ostrostrelec Borut Mačkovšek prvi strelec tekme v Trbovljah. »Večina ljudi misli, da so Belorusi slabi, a to ne drži, čeprav smo jih visoko premagali. V obrambi smo igrali suvereno, predvsem v prvem polčasu, ko smo dobili le deset golov, zato je bilo potem lažje igrati tudi v napadu. Nekatere naše mlade in neizkušene igralce je malce zajela panika, kajti igranje za reprezentanco je lahko tudi veliko breme in odgovornost. A tudi mi smo šli skozi ta proces, zato to ni nič čudnega in kmalu bo boljše. V Trbovljah smo dobro opravili svoje delo in bilo bi neumno, če bi na drugi tekmi v Laškem to porušili,« je dejal Borut Mačkovšek, ki že nekaj časa nima več težav s komolcem: »Že od januarskega EP na Hrvaškem je vse v redu. To se pozna tudi na dobri formi iz celjskega kluba, za katero upam, da jo bom uspešno potrjeval tudi v reprezentanci.«

V Laškem, kjer so od 2. aprila potekale priprave reprezentance, so včeraj njeno uradno tekmo dočakali prvič po davnem letu 2001. Selektor Vujović je v skladu s svojo napovedjo poskrbel za nekaj kadrovskih rošad: Darko Cingesar in Jože Baznik sta že pred tekmo odpotovala v svoj klub Aix v Francijo, na tribuni sta ostala (poleg poškodovanega Matevža Skoka) Gašper Marguč in Vid Poteko, v nasprotju s sobotno tekmo s 16 igralci pa jih je imel Vujović včeraj v Laškem v zapisniku kar 18.

V Laškem težje kot v Trbovljah

V dvorani Tri lilije je imela Vujovićeva četa več težav z Belorusi kot dan prej v dvorani Polaj. Po nekajkratnem začetnem vodstvu za dva gola ekipe selektorja Jurija Ševcova, ki reprezentanco vodi že od leta 2009, so Slovenci prvič povedli šele v 17. minuti, ko je že svoj tretji zadetek dosegel 21-letni reprezentančni debitant Aleks Kavčič. V igri z veliko napakami na obeh straneh so Slovenci na vse načine skušali zlomiti tekmece, vendar jim več kot štirih golov prednosti, koliko je znašala tudi končna razlika, ni uspelo priigrati.

Po dveh tekmah z Belorusijo je imel selektor Veselin Vujović mešane občutke. »V Trbovljah naša igra na trenutke ni bila na visoki ravni, ker nekateri igralci še niso v celoti spoznali sistema. S prvim polčasom sem bil še kar zadovoljen, v drugem pa smo dobili preveč golov, 19. V Laškem, kjer sem spet veliko rotiral, smo dosegli precej manj golov v napadu in jih v obrambi precej manj prejeli, a je bilo vseeno preveč napak in zgrešenih strelov. Na takšnih tekmah, na katerih je ritem igre zelo visok, so padci in nihanja v igri razumljivi, a jih moramo spraviti na minimum,« je dejal selektor Veselin Vujović. Pripravljalni tekmi so odigrali tudi Madžari, ki so visoko premagali Avstrijo (33:22) in Brazilijo (30:22).