Olimpija je kljub najslabši predstavi v spomladanskem delu prvenstva osvojila tri točke v Krškem, potem ko je vso tekmo hodila po robu prepada. Gostitelji so bili izjemno motivirani in so z zelo agresivno igro, ki je bila na precej višji ravni kot med tednom proti Triglavu, Ljubljančanom onemogočili, da bi s kombinatorno igro in veliko posestjo žoge tekmeca spravili v podrejen položaj. Krčani so bili v prvem polčasu celo boljši, v drugem pa je Olimpija hitro dosegla zadetek, ki pa je sporen. Issah je bil ob sprejemu žoge za edini gol na tekmi v nedovoljenem položaju. Njegov strel je domači vratar Frelih odbil, a je akcijo v slogu, kot to počnejo izkušeni napadalci, spremljal vsestranski vezist Čanađija in žogo porinil v mrežo.

V domačem taboru so bili besni na sodnike z Dragoslavom Perićem na čelu. »O nogometu ne bom govoril. Sram me je, da spomladi na takšen način izgubljamo točke, najprej pri Ankaranu, zdaj proti Olimpiji. Prepričan sem in še videlo se je, da je bil igralec Olimpije za meter v nedovoljenem položaju, sodnik pa ni reagiral. Fantje so si s predstavo na igrišču zaslužili točko. Če na takšen način izgubiš prigarano točko, vse skupaj nima nobenega smisla. Velika škoda, ker se je po dolgem času zbralo veliko gledalcev na tem stadionu. Olimpiji čestitam za zmago, saj je dosegla zadetek,« so besede kar vrele iz trenerja Krškega Alena Ščulca.

Igra Ljubljančanov bo šla takoj v pozabo, obdržali pa so deset točk prednosti pred Mariborom in Domžalami, ki so konec tedna delovali veliko bolj razigrano. »V tem delu prvenstva vtis o igri ni najpomembnejši. Dobro smo igrali v drugem delu prvega polčasa in na začetku drugega. Tekmec je bil čvrst in dobro organiziran, zato nam ni bilo lahko. Nisem zadovoljen z nervozo v naši igri, saj nismo poskrbeli, da bi tekmo mirno pripeljali do konca,« je menil trener Olimpije Igor Bišćan.

Prva spomladanska zmaga Maribora v Ljudskem vrtu

Maribor je prišel do prve zmage v tej pomladi v Ljudskem vrtu, a se je Celje dobro upiralo. Pretoplo je že bilo. Štiri tekme v Ljudskem vrtu, nastopilo je toplo vreme, vijoličasti pa še brez zmage. Še v Mariboru so se šalili na (svoj) račun. Do trpkega deset let starega niza, osmih ligaških tekem brez zmage v prvi sezoni ere Zlatka Zahovića, je bilo sicer še daleč, vendar so medtem tudi vijolice že zacvetele na Kalvariji. Vse, kar ni uspevalo Mariboru to pomlad, se je na štajerskem derbiju postavilo na svoje mesto. Daleč najbolj pa Luki Zahoviću s hat-trickom.

Vendar so vijoličasti najprej sami sebe spomnili na ključno težavo. Realizacija. Marcos Tavares ne prve ne druge nenadne priložnosti ni pospravil v gol, Zahović je iz ugodne situacije zadel vratnico, povratnik v moštvo Martin Kramarič pa odbitka in še enega zicerja ni spravil v gol. Ampak prav zaradi Zahovića, ki je zabil en tipičen svoj gol in dva z izrednim občutkom, se je zgodil prelom, ki ga je Darko Milanič tako mukotrpno iskal. Proti Olimpiji in Celju je zabil štiri gole, prej v celi sezoni v debelih 900 minutah komaj dva. Kje je za Darka Milaniča glavni Zahovićev napredek: v pristopu, dobljenih dvobojih? »Tudi ko ste ga kritizirali, sem rekel, da je naredil velik napredek v sprejemih, da je postal bolj odločen v duelih s štoperji.«

Ni pa bila prva zmaga brez preglavic. »Močno moti, da smo v kar štirih domačih tekmah prejeli po dva zadetka,« je priznal Milanič. Celjani niso kalkulirali, čeprav čakajo na povratno pokalno tekmo z Olimpijo. Najprej so izenačili, ko sta Jucie Lupeta in Rudi Požeg Vancaš gladko izigrala domači štoperski par. »Z večjim delom sem zadovoljen. Dogajali pa so se detajli in stvari, ki smo jih slabo delali zaradi naivnosti. Maribor je to znal kaznovati. Če bomo hoteli igrati na mednarodnem nivoju, bomo morali te detajle izvesti bolj kvalitetno,« je povedal trener Celja Dušan Kosič. Po prikazanem lahko cilja na to, da bi Celjani, ki so prepozno znižali prek razpoloženega Lupete, letos dopolnili evropski četverec ob Mariboru, Olimpiji in Domžalah. Kaj jim še manjka za Maribor ali Olimpijo? »Šestdeset let razlike je med kluboma. Učimo se še, v kateri smeri je gol, kompliciramo si življenje.«

Badžim se je obregnil ob Obrenovića

»Tudi na tretji tekmi z Gorico isti sodnik,« se je ankaranski trener Vlado Badžim obregnil ob dejstvo, da je vse tri letošnje primorske derbije vodil Rade Obrenović. Tokrat jim je zgodaj, že v 18. minuti, izključil igralca Romera, kar je zagotovo vplivalo na potek derbija. »Sodniki iz tekme v tekmo kažejo, da niso na naši strani, iz tekme v tekmo nas je manj,« je trenerja dopolnil kapetan Jan Pahor. Goričani, tokrat v vlogi gostov, so na zmagovito pot stopili šele v drugem polčasu. »Ankarančani so igrali zaprto, še posebej so strnili svoje obrambne vrste po izključitvi in ni bilo enostavno,« je čakanje na vodilni zadetek opisal trener Miran Srebrnič.

Domžale so dosegle enajsto zmago zapored, potem ko so v drugem polčasu dosegle tri gole proti skromnemu Triglavu. Serija zmag je dobra napoved za veliki derbi Ljubljanske kotline v soboto z vodilno Olimpijo v Stožicah.