»Zaupajmo vase, 27. maja ali 3. junija se bomo veselili,« je na koncu sobotne programske konference zbranim dejal predsednik socialnih demokratov Dejan Židan. Člane stranke je pozval, da do takrat naredijo vse in »še tistih deset odstotkov«. Drugi so bili še bolj samozavestni in vodja poslanske skupine Matjaž Han je na primer dejal, da je »1000-odstotno« prepričan, da bodo na volitvah zmagali socialni demokrati. »Ko berem ta program, nisem samo samozavesten, ampak sem kar domišljav,« je dejal.

Razporejali bodo dobrobiti

Volilni program, ki so ga v soboto soglasno podprli, ima naslov Samozavestna Slovenija in skupina pod vodstvom nekdanjega ministra za promet Patricka Vlačiča ga je pripravljala leto dni. Na novinarsko vprašanje, zakaj je njihov program najboljši, Vlačič ni hotel neposredno odgovoriti, a je vseeno izrazil prepričanje, da imajo s tem programom prednost pred tekmeci. »Programi so kot potice,« je dejal, »ljudje imajo radi različne vrste potic, nekaterim so ljubše tiste z orehovim nadevom, nekaterim pehtranove, nekaterim pa celo take brez nadeva.« Čeprav ni nikogar imenoval, je verjetno mislil na Listo Marjana Šarca, novinko na državnozborskih volitvah, ki je pred kratkim objavila kratek predvolilni načrt.

SD s programom poudarja svojo socialdemokratsko identiteto in na prvo mesto postavlja boj proti družbeni neenakosti. »Slovensko gospodarstvo se pospešeno krepi, ustvarjamo nova delovna mesta, podjetja so razdolžena visokih dolgov,« pišejo, dodajajo pa, da »dobrobiti gospodarskega razvoja niso enakomerno razporejene med vse državljanke in državljane.«

Več izdatkov, progresivnejša obdavčitev

Med ključnimi ukrepi izpostavljajo povišanje sredstev za zdravstvo in šolstvo, progresivnejšo obdavčitev srednjega in nižjega sloja, zvišanje obdavčitve dobička in nepremičnin, vlaganje v raziskave in razvoj ter povezovanje izobraževanja in gospodarstva. Poleg teh pa so v besedilu tudi napovedi, da bo vrtec brezplačen, da bodo volili tudi šestnajstletniki, da tovornjaki ne bodo smeli več prehitevati na avtocestah in da bodo petarde absolutno prepovedane. Po Židanovih zagotovilih lahko del ukrepov izvedejo v štirih letih, v osmih pa vse. Potem naj bi bila Slovenija po kakovosti življenja enaka skandinavskim državam.

»Za Slovenijo bi bilo koristno, da bi bili mi vodilna stranka v koaliciji,« je poudaril, »vsekakor pa mora biti naslednja vlada leva ali levosredinska.« Sodelovanje s SDS Janeza Janše je zavrnil, saj »koalicija s strankami, ki strašijo ljudi in ponujajo rešitve, ki so za državo škodljive, ni možna«.

V zadnjih letih v Evropi socialdemokratske stranke pogosteje izgubljajo kot zmagujejo na volitvah, a Židan je zatrdil, da je to tudi zato, ker gredo te stranke skozi procese prenov, kakršnega je po njegovem slovenska SD že prešla. Kljub temu pa je priznal, da je veliko desnih strank prevzelo nekatere socialdemokratske politike. »Dobro je, da ideja živi,« je dejal, »ampak takrat mora iti socialna demokracija naprej.«

Poleg programa se bo SD volilcem poskusila prikupiti tudi z nekaterimi novimi obrazi. Med vidnejšimi so nekdanji predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič, lastnik podjetja Duol Dušan Olaj ter strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan. Vlačič pa je napovedal, da ne bo kandiral za poslanca ali ministra.