Uslužbenci britanske obveščevalne službe MI6 se s kolegi iz ameriške Cie pogovarjajo o preselitvi Skripalovih v ZDA. »Ponujeni jima bosta novi identiteti,« je povedal visoki vladni vir. S tem naj bi skušali preprečiti nove napade, še navaja časnik.

33-letna Julija, ki ima rusko državljanstvo, naj bi medtem zavrnila konzularno zaščito, ki jo je njej in njenemu očetu ponudilo rusko veleposlaništvo v Londonu. Uradne potrditve o tem še ni.

Viri v vladi so povedali, da sta oba pri zavesti in bosta kmalu začela pomagati pri preiskavi napada z živčnim strupom novičok 4. marca.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je v članku, objavljenem danes v Sunday Timesu, glede ruske vlade zapisal, da »nobena druga vlada ne namenja toliko časa in napora za poskuse sabotiranja ali diskreditacije mednarodnih preiskav«. »Bistvo kremeljskega prikrivanja je ciničen poskus, da neprijetna dejstva pokoplje pod plaz laži in dezinformacij,« je zapisal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Moskva od Londona zahteva podatke o smrti Gluškova

Moskva medtem London obtožuje, da ji noče posredovati niti informacij o smrti ruskega izgnanca Nikolaja Gluškov, ki so ga dober teden po zastrupitvi Skripalovih našli mrtvega na njegovem domu v Londonu.

»Skoraj mesec po smrti gospoda Gluškova britanska stran podobno kot v primeru Sergeja in Julije Skripal ni zagotovila nobenih informacij,« so zapisali na ruskem veleposlaništvu na Otoku. "Glede na naše številne prošnje lahko sklepamo zgolj, da to delajo namenoma," so poudarili.