»Ne izbiramo samo stranke, vlade in premierja, ampak glasujemo tudi o prihodnosti,« je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI dejal Orban, ki ga je spremljala soproga Aniko Levai. Hkrati je madžarski premier napovedal, da bo čez dan poskušal mobilizirati volivce.

Madžarski novičarski portal Origo je tako objavil pogovor z Orbanom, v katerem madžarski premier volivce poziva, naj sprejmejo »veliko, skupno odločitev, da migrantom ne bodo dovolili vstopa na Madžarsko, in zaščitijo deželo«. Dejal je še, da si zunanje sile, kot so Sorosove ustanove na Madžarskem, zelo prizadevajo, da bi vplivale na volitve.

Visoka udeležba kot »znak spodbude tistim, ki želijo drugačno vlado«

Premierski kandidat socialistov Gergely Karacsony, ki je glasoval v Budimpešti, je dejal, da je visoka udeležba »znak spodbude« tistim, ki si želijo drugačno vlado. Izrazil je prepričanje, da si večina ljudi želi sprememb, vendar se zastavlja vprašanje, ali bodo odšli na volišča. Kandidat socialistov, ki se jim glede na javnomnenjske ankete obeta 13-odstotna podpora, pričakuje, da bi lahko udeležba presegla 70 odstotkov.

Vodja Demokratske koalicije (DK) Ferenc Gyurcsany je v luči visoke volilne udeležbe dejal, da verjame v zmago opozicije. Po oddaji glasu v Budimpešti je bil mnenja, da bo vladajoči Fidesz osvojil manj glasov, kot so mu napovedovale ankete. V skladu s temi naj bi prejel okoli 47 odstotkov glasov. Če bo stranka sedanjega premierja Viktorja Orbana dobila manj kot 40 odstotkov, bo bo pristala v opoziciji, je povedal nekdanji premier Gyurcsany. DK naj bi dobila osem odstotkov glasov podpore, so pokazale ankete.

Skrajni desnici se po anketah sodeč obeta 19 odstotkov glasov podpore

Visoka udeležba medtem po besedah vodje skrajno desne stranke Jobbik, ki se ji glede na ankete obeta 19 odstotkov glasov podpore, Gaborja Vone daje upanje za spremembo oblasti. Ob tem je Madžare pozval k udeležbi na volitvah.

Ob oddaji glasu v domačem mestu Gyöngyös je dejal, da se na današnjih volitvah »odloča o prihodnosti Madžarske za najmanj dve generaciji«. »Na kocki je, ali bo Madžarska postala država priseljencev ali ne,« je povedal. Izrazil je pripravljenost na sodelovanje z Zelenimi (LMP) in »novimi strankami«.

Premierska kandidatka LMP, ki tudi sopredseduje stranki, Bernadett Szel je glasovala v Budakesziju, ki leži izven prestolnice. Dejala je, da je njena stranka »pripravila program za 21. stoletje«. Po njenih besedah LMP ponuja »močno« politiko za razvoj podeželja. Poudarila je tudi pomen vlaganja v šolstvo in zdravstvo. LMP se sicer obeta šest odstotkov, so pokazale zadnje ankete.

Fideszu napovedujejo okoli 47 odstotkov glasov

Zadnje javnomnenjske raziskave so pokazale, da bi lahko Fidesz na današnjih parlamentarnih volitvah dobil okoli 47 odstotkov glasov podpore. Sledijo skrajno desna stranka Jobbik z 19 in socialisti (MSZP) s 13 odstotki. V parlament naj bi se uspelo uvrstiti še Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila osem odstotkov glasov podpore, in Zelenim (LMP) s šestimi odstotki.

Volilni prag za vstop v madžarski parlament, orszaggyüles, je pet odstotkov.

Na volitvah pred štirimi leti je Fidesz skupaj s Krščansko demokratsko ljudsko stranko (KDNP) dobil 44,54 odstotka glasov podpore. Koalicija Enotnost je s 25,99 odstotka glasov pristala na drugem mestu. Skrajno desna, protiromska in antisemitska stranka Jobbik je prejela 20,54 odstotka glasov. V parlament se je uspelo uvrstiti še madžarskim Zelenim (LMP), ki so prejeli 5,23 odstotka glasov.