Ni tako dolgo tega, natančneje šest sezon, ko je Manchester City na verjetno najslajši mogoči način prišel do naslova angleškega prvaka, prvega po 44 letih. Pred zadnjim krogom je imel namreč na vrhu lestvice enako število točk kot mestni tekmec United, a boljšo razliko v golih. Zadnji tekmi sta igrala sočasno, prva pa se je končala Unitedova – še več, v trenutku, ko so rdeči vragi v gosteh v sodnikovem podaljšku pri vodstvu z 1:0 suvereno držali žogo in naposled premagali Sunderland, je City na domačem igrišču v 91. minuti še izgubljal proti Queens Park Rangers (1:2). A takrat se je zgodil mali čudež: najprej je v 92. minuti izenačil Edin Džeko, nato pa v 94. zmagoviti gol zabil Sergio Agüero. City je tako znova skočil na vrh, njegovi navijači in nogometaši so popadali v delirij, Unitedovi pa so se nemočno prijeli za glavo in sodeč po posnetkih s stadiona v Sunderlandu še nekaj časa delovali, kot da niso povsem dojeli, kaj se je pravzaprav zgodilo.

Besede »verjetno« ob omembi najslajšega mogočega načina osvojitve naslova nismo zapisali kar tako. Nekateri bi namreč za še slajšega označili tistega, po katerem klub do naslova pride na tekmi s svojim največjim tekmecem. In prav to lahko Cityju uspe danes, pa čeprav je jasno, da vsej »sladkobi« navkljub ne bo niti približno tako napeto kot pred šestimi leti. City bo namreč v tej sezoni prvak tako ali drugače, saj ima sedem tekem pred koncem pred najbližjim zasledovalcem, ki je kakopak prav United, 16 točk prednosti. A če ga danes premagajo, bi nebeško modri naslov osvojili najhitreje v zgodovini premier lige (šest tekem pred koncem, doslej je trem ekipam to uspelo štiri tekme pred koncem) in se v miru posvetili lovu na druge rekorde – zberejo lahko denimo največ točk (zdaj jih imajo 84, rekord je 95), največ zmag (doslej 28, rekord 30) ali dosežejo največ golov (doslej 88, rekord 103)…

Čeprav je o naslovu prvaka težko in tudi neprimerno govoriti v kontekstu tolažbe, bi morebitna zmaga za City zagotovo pomenila tudi obliž na rano, ki mu jo je v ligi prvakov na prvi tekmi četrtfinala zadal Liverpool z nepričakovano visoko zmago s 3:0. Pa tudi spodbudo za torkovo povratno tekmo, na kateri bodo potrebovali zares perfektno predstavo, če želijo napredovati. »Seveda nam lahko uspe. A o tem bomo razmišljali po derbiju z Unitedom, na katerem želimo potrditi naslov prvaka,« je misli na drugo zahtevno tekmo od treh v sedmih dneh hitro usmeril trener Pep Guardiola, ki bo po štirih tekmah odsotnosti zaradi poškodbe bržčas lahko znova računal na prvega strelca Agüera, kar bi hkrati pomenilo tudi, da ne eden ne drugi trener ne bi pogrešala nobenega od pomembnih členov moštev. In ko smo že pri trenerjih – manchestrski derbi, tokratni bo že 176. (doslej 51 zmag Cityja, 52 remijev, 72 zmag Uniteda), je seveda nekaj posebnega tudi zaradi njiju, saj je medsebojna zgodovina Guardiole in Unitedovega Joseja Mourinha pestra kot le kaj. Zaradi česar bo Portugalec seveda še toliko bolj motiviran, da svojemu kolegu vsaj malo zagreni življenje in prestavi njegovo slavje.

Še to: naslov državnega prvaka lahko že danes neodvisno od drugih tekem v Nemčiji potrdi tudi Bayern, ki bo igral v gosteh proti Augsburgu.